Hirdetés

Először szólalt meg letartóztatása óta a Telegram alapítója

Virág Sára portré Virág Sára

Pavel Durov először szólalt meg a franciaországi letartóztatása óta: a Telegram alapítója azt ugyan elismerte, hogy az alkalmazás "nem tökéletes", de azt határozottan tagadta, hogy a bűnözés paradicsoma lenne.

Ahogy arról korábban a Naphírén is beszámoltunk, letartóztatták Pavel Dorovot, a Telegram alapítóját és vezérigazgatóját, amikor múlt hónapban a magángépével a párizsi Le Bourget repülőtér aszfaltján landolt. A TF1 francia csatorna szerint a hatóságok terrorizmus, kábítószerrel való visszaélés és csalás gyanúja miatt adtak ki körözést a francia-orosz kettős állampolgár ellen. A Telegram alapítója azóta most először szólalt meg nyilvánosan, a nyilatkozatában pedig azt mondta: a francia hatóságok hibát követtek el az elfogásával, a platformmal kapcsolatos aggályokat pedig más módon is be lehetett volna jelenteni. 

Mint mondta, a hatóságok bármikor kapcsolatba léphettek volna a Telegram uniós képviselőjével. Az orosz születésű férfi 2021-ben kapta meg a francia állampolgárságot, a letartóztatása pedig azért bír nagy jelentősséggel, mert ez az ügy változást hozhat abban a gyakorlatban, hogy miként kezelhetik a hatóságokat azokat a technológiai vezetőket, akikkel szemben hasonló gyanú merül fel – írja a SkyNews.

A milliárdos azt írta közleményében: "Kifejezetten az a szándék vezérel minket, hogy megvédjük az emberek jogait, különösen azokon a helyeken, ahol ezeket folyamatosan megsértik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Telegram tökéletes. Még azon is van mit javítani, hogy a hatóságok kihez fordulhatnak probléma esetén. Azok az állítások azonban, hogy a Telegram valamiféle bűnözői paradicsom lenne, teljesen alaptalanok. Minden nap több millió káros bejegyzést és csatornát távolítunk el. Az üzletember szerint közel sem megfelelő az a gyakorlat, amivel a francia hatóságok éltek az ő esetében.

Egyetlen üzletember vagy feltaláló sem fogja törni magát az innovációk érdekében, ha tudja, hogy később majd személyesen lehet felelősségre vonva azért, ha ezzel a technológiával valaki más visszaél" – fogalmazott. 

Durov hozzátette, hogy a Telegram felhasználóinak a száma hirtelen jelentősen megugrott, ez pedig sokkal nehezebbé tette a moderálást, de már elkezdtek dolgozni az ügyön. Több nyugati politikus is kritizálta már a Telegramot a tartalommoderálás hiánya miatt, mondván, hogy tökéletes táptalajt nyújt a szélsőségeknek és a bűnözésnek is. Legutóbb például az Egyesült Királyságban kitört zavargások felbujtói is ezt a platformot használták állítólag.  

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés