Hirdetés

Újabb vármegyében jelent meg a rettegett kór - egyre durvul a helyzet

Nap Híre portré Nap Híre

Békés vármegyében is megjelent a madárinfluenza, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy orosházi baromfitelepen vett mintából mutatta ki a vírus jelenlétét - közölte a Nébih hétfőn honlapján.

Mint írták, a magas patogenitású madárinfluenza egy nagyságrendileg 7400 tömőludat tartó, Orosháza külterületén található baromfitelepen jelent meg. Az állomány tünetmentes volt, a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát a szállítás előtti tamponmintákból mutatta ki. Az érintett állomány felszámolása folyamatban van.

A hatósági előírásoknak megfelelően az állomány felszámolásával egyidőben megkezdődött az okokat feltáró járványügyi nyomozás is, továbbá a szakemberek a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védő- és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet - közölte az MTI.

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, Hajdú-Biharban is megjelent a rettegett a kór. Egy hajdúnánási telepen bukkant fel a madárinfluenza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). döntése szerint a tenyészkacsa telep teljes, 22 500 szárnyasból álló állományát felszámolják.  Azt is megírtuk, hogy másfél héttel ezelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is igazolták a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét: a tiszadobi pecsenyekacsa tartó telepen a hatóságok megkezdték a mintegy 51 000 állatot számláló állomány felszámolását. Ezeken kívül igazolták a vírust Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyékben is.

Riaszt a Nébih

Hivatkozás másolása

A vírus terjedése elleni védekezés leghatékonyabb módja továbbra is a járványvédelmi előírások betartása. A vadon élő madarak vonulása nagymértékű kockázatot jelent a vírus baromfitelepekre történő bejutását illetően. Magyarországon a baromfik kötelező zártan tartása egyelőre csak a magas kockázatú vármegyékre vonatkozik, a fedetten etetés és itatás, valamint a takarmány és az alom zárt helyen történő tárolása viszont az ország egész területén előírás - hívta fel a figyelmet a Nébih.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés