Hirdetés

Döbbenet: olcsóbb lesz egy élelmiszer Magyarországon!

Nap Híre portré Nap Híre

Olcsóbb lesz a libahús, ami a Márton-nap és a karácsony közeledtével igazán jó hír.

Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke a Világgazdaságnak elmondta, tavaly körülbelül hárommillió libát neveltek fel itthon, idén pedig ennél 20-25 százalékkal többet. Hozzátette, a növekedés mértéke jól hangzik, de a madárinfluenza miatt 2022-ben rendkívül alacsony volt a bázis. A korábbi mennyiségtől, a 10-12 millió libától nagyon messze vagyunk, de az elnök szerint nem is biztos, hogy valaha újra elérjük ezt a szintet.

A tavalyi termelés-visszaesés okai a más agrárágazatokat, illetve a baromfiszektort is sújtó külső körülmények voltak, mint a Covid után még akadozó szállítási láncok, a magas gabona- és energiaárak, valamint az ukrán háború következményei – köztük is a szabadon beáramló baromfitermékek. De a legnagyobb károkat a madárinfluenza okozta.

Európában nagyobb mennyiségben Lengyelország és Magyarország tenyészt libát: "Sajnos a lengyelek az elmúlt időszakban megelőztek minket” – jegyezte meg a szakember. Tavaly a visszaesett kibocsátás mellett nem volt értékesítési probléma a libahús-piacon, miközben a vevőkkel szemben sikerült érvényesíteni a megnövekedett költségeket.

Idén viszont a kibocsátás 20-25 százalékos növekedése mellett, körülbelül ugyanilyen mértékben csökkentek a termelői árak, és már a kereskedőknek is ennyivel olcsóbban adták a libahúst. Szabó reméli, hogy ezt az árelőnyt a vásárlóknak is továbbadják. 

A libahús vásárlási csúcsa most indul, és a piacot el is tudják majd látni libával, és ez az exportra is igaz. 

Az árcsökkenés oka nem az, hogy többet termeltek, hanem a termelési költségek mérséklődése. A tavalyi tonnánkénti 130 ezer forintos kukoricaár megfeleződött, és olcsóbb lett az energia is. 

Hajdú-Biharban újra megjelent a rettegett a kór: mint azt megírtuk, egy hajdúnánási telepen felbukkant a madárinfluenza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). döntése szerint a tenyészkacsa telep teljes, 22 500 szárnyasból álló állományát felszámolják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés