Hirdetés

Újabb vármegyében regisztrálták a rettegett kórt, figyelmeztetést adtak ki a szakemberek

Nap Híre portré Nap Híre

Újabb területen, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is igazolták a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

A megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek megjelenése keltett gyanút azon a tiszadobi pecsenyekacsa tartó telepen, ahol a Nébih laboratóriuma igazolta a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. 

A hatóságok a mintegy 51 000 állatot számláló állomány felszámolását már a gyanú alapján elkezdték. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van - olvasható a hatóság honlapján.

Mint írják, a magas patogenitású, azaz nagy megbetegítő képességű madárinfluenza mellett Bács-Kiskun vármegyében alacsony patogenitású madárinfluenza H5N2 altípusát is igazolták a vizsgálatok.

A jászszentlászlói tömőlúd állomány állatai tünetmentesek voltak, a fertőzésre a vágóhídra szállítást megelőző, kötelező tamponvizsgálat derített fényt. 

Az alacsony patogenitású madárinfluenza vírus jelenléte – a magas patogenitásúval szemben – lényegesen enyhébb intézkedéseket von maga után. A fertőzött telep körüli 1 km sugarú körben csak hatósági engedéllyel mozgathatóak a baromfik. Az érintett állatok kijelölt vágóhídon levághatóak, amennyiben az illetékes vármegyei kormányhivatal megállapítja, hogy a betegség továbbterjedésének kockázata minimális.

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, Hajdú-Biharban is megjelent a rettegett a kór. Egy hajdúnánási telepen bukkant fel a madárinfluenza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). döntése szerint a tenyészkacsa telep teljes, 22 500 szárnyasból álló állományát felszámolják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés