Hirdetés

Újabb frontot nyitott Elon Musk, ezúttal antiszemitizmussal vádolják

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Elon Musk, a világ leggazdagabb embere és az X, a korábban Twitter néven ismert közösségi médiahálózat tulajdonosa "a tényleges igazságnak" nevezett egy antiszemita bejegyzést a platformon.

Musk megjegyzése egy X-felhasználó posztjára vonatkozott, amely azt állította, hogy „a zsidók” „pontosan azt a dialektikus gyűlöletet hirdetik a fehérek ellen, amit annyira meg akarnak állítani, amikor ellenük használják fel”. Musk így válaszolt: "Ön a tényleges igazságot mondta ki", miközben kritizálta a Rágalmazásellenes Ligát (ADL), egy olyan érdekvédelmi csoportot, amelynek a zsidókkal szembeni gyűlöletbeszéd és gyűlöletbűncselekmények elleni fellépés a profilja. 

"Az ADL igazságtalanul támadja a Nyugat többségét, annak ellenére, hogy a Nyugat többsége támogatja a zsidó népet és Izraelt. Ez azért van, mert a saját elveik miatt nem kritizálhatják azokat a kisebbségi csoportokat, amelyek az elsődleges fenyegetést jelentik számukra" - tweetelte Musk.

A megjegyzést Musk az Izrael és a Hamász között kirobbant háború miatt megnövekedett feszültségek közepette tette, ami súlyos konfliktusokhoz vezetett az amerikai egyetemi kampuszokon, ahonnan számos antiszemita és muszlimellenes incidenst jelentettek. 

Robbanásszerűen nő az antiszemita incidensek száma Amerikában

Hivatkozás másolása

Azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet, amelynek terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták a zsidó államot, több mint 1200 embert meggyilkolva és több mint 200 túszt ejtve, és válaszul Izrael támadást indított a Gázai övezetben, az ADL által közzétett adatok szerint jelentősen megnőtt az antiszemita incidensek száma az Egyesült Államokban.

A Musk egyetértésével találkozó eredeti poszt egyes antiszemita összeesküvés-elméleteket idéz, amelyek szerint „a zsidók” azért akarnak kisebbségeket behozni a nyugati országokba, hogy gyengítsék a fehér többséget. Ezt hirdette többek között az elítélt gyilkos Robert Bowers, aki antiszemita ámokfutást folytatott az interneten, mielőtt 2018-ban 11 embert lőtt agyon a pittsburghi „Élet fája” zsinagógában – emlékeztet a CBS.

Musk megjegyzésére reagálva az ADL vezérigazgatója, Jonathan Greenblatt az X-en azt írta: "Egy olyan időszakban, amikor az antiszemitizmus robbanásszerűen terjed Amerikában és világszerte, [Musknak] vitathatatlanul veszélyes arra használnia a befolyását, hogy antiszemita elméleteket igazoljon és népszerűsítsen".

Vita a szólásszabadság határairól

Hivatkozás másolása

Musk már korábban is kritizálta az ADL-t. Szeptemberben azzal fenyegetőzött, hogy beperli a csoportot, amiért szerinte őt és az X-et is antiszemitizmussal vádolva hozzájárult ahhoz, a hirdetők elhagyják az általa tulajdonolt közösségi platformot. Amióta Musk megvásárolta a közösségi médiavállalatot, átalakította a szolgáltatást, kirúgta a vezérigazgatót és számos alkalmazottat, köztük a tartalom moderálásán dolgozókat. Musk kritikusai szerint ez a gyűlöletbeszéd megugrásához vezetett az X-en.

Musk, akinek személyes vagyonát a Forbes 243 milliárd dollárra becsüli, az X-en 163 millió követője számára fejti ki saját nézeteit a vállalatai termékeitől kezdve a nemi és faji kérdéseken át a legkülönfélébb témákban. Megnyilvánulásai miatt többek között transzfóbiával vádolták és mivel a szólásszabadság határait tágabban szabja meg platformján, mint például a Facebook, kritikusai szerint hagyja, hogy a gyűlöletbeszéd virágozzon az X-en.

Az IBM leállítja az X-en való hirdetést a náci tartalmak miatt

Hivatkozás másolása

Eközben az IBM csütörtökön közölte, hogy felfüggesztette az X-en való hirdetését, miután a baloldali Media Matters jelentése szerint a számítógépóriás hirdetései náci tartalmak mellett jelentek meg a platformon.

"Az IBM zéró toleranciát tanúsít a gyűlöletbeszéddel és a diszkriminációval szemben, és azonnal felfüggesztettük az X-en történő összes hirdetést, amíg kivizsgáljuk ezt a teljesen elfogadhatatlan helyzetet" - mondta egy szóvivő a CBS MoneyWatchnak küldött e-mailben. 

Más nagy hirdetők, köztük az Apple, az Oracle és a Comcast Xfinity hirdetései is náci témájú tartalmak mellett jelentek meg a közösségi médiaplatformon - írja a Media Matters egy csütörtöki jelentésében. 

A Media Matters képernyőmentéseket tett közzé egy Apple Mac számítógépre vonatkozó reklámjáról és egy IBM-reklámról egy olyan poszt mellett, amely Adolf Hitler és követőinek képét tartalmazta, és amely az utóbbit "spirituális ébredésként" írta le. Az Oracle, az Apple és a Comcast Xfinity nem reagált azonnal a megkeresésre.

Működik-e Musk X-szel kapcsolatos stratégiája?

Hivatkozás másolása

A hirdetők már ezt megelőzően is ódzkodtak az X-től, részben a gyűlöletbeszédet tartalmazó posztok mellett megjelenő tartalmukkal kapcsolatos aggodalmak miatt. Az X-en 30%-kal csökkent az aktívan tweetelők száma - számolt be a múlt hónapban a Washington Post.

A CBS azonban emlékeztet: Musknak több forog kockán, mint a hirdetők és felhasználók elvesztése, tekintve, hogy 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twittert, amiből 12,5 milliárd dollárt olyan bankoktól felvett hitelből finanszírozott, mint a Morgan Stanley és a Bank of America. Az X értéke körülbelül 19 milliárd dollárra apadt, ami körülbelül 55 százalékkal kevesebb, minta  a Musk által kifizetett eredeti vételár - jelentette a New York Times. 

Ugyanakkor működni látszik a Twitter előfizetéses csomagokra építő stratégiája, jelentősen nőtt a vállalat ebből származó bevételeinek aránya az összes bevételhez képest.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés