Hirdetés

Netanjahu kirúgja a Hamász elleni háborút vezető miniszterét?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Izraeli sajtóértesülések szerint Netanjahu munkatársai tárgyalásokat folytatnak az Egyesült Jobboldal elnökével, Gideon Sa'arral Gallant leváltásáról.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök arra készül, hogy „a közeljövőben” elbocsátja Yoav Gallant védelmi minisztert - közölte hétfőn a KAN hírügynökséggel a miniszterelnöki hivatal egyik munkatársa. A forrás szerint Netanjahu munkatársai tárgyalásokat folytatnak a Nemzeti Egységpárt elnökével, Gideon Sa'arral Gallant leváltásáról (és Sa’ar pártjának csatlakozásáról a kormányhoz).

A hírre reagálva a Miniszterelnöki Hivatal azt mondta: „A Gideon Sa'arral [Gallant leváltásáról] folytatott tárgyalásokról szóló publikációk nem helytállóak”. A reakció nem tett említést a védelmi miniszter menesztéséről – írja a Jerusalem Post.

A Ynet News később hétfőn arról számolt be, hogy Netanjahu azt mondta bizalmasainak, hogy „a koalíció kiszélesítése segíteni fogja a túszalku elérését, ha a Hamász beleegyezik”. Sa'ar szóvivője a beszámolóra reagálva azt mondta, hogy „semmi újdonság nincs a témában”.

Sa'ar pártjának jelenleg négy képviselője van a Kneszetben, Sa’aron kívül Ze'ev Elkin, Sharren Haskel és Michel Bouskila. A 12-es csatorna jelentése szerint a másik három képviselő is új pozíciót kap - Elkin és Haskel miniszterek lesznek, Buskila pedig egy Knesszet-bizottság elnöke.

Feláldozzák a túszokat?

Hivatkozás másolása

A 12-es csatorna egy másik jelentése szerint a miniszterelnök azt is fontolgatja, hogy Sa'ar-t külügyminiszterré nevezi ki, és Gallant helyett vagy a jelenlegi külügyminisztert, Jiszráel Katzot, vagy Avi Dichter mezőgazdasági minisztert nevezi ki védelmi miniszternek. 

Állítólag Yariv Levin igazságügyi miniszter közvetített Sa'ar és Netanjahu között. Az igazságügyi miniszter cáfolta a jelentést. A hétfőn felröppent hírek egy része ellentmondásos volt, és a kérdéssel kapcsolatos kiszivárogtatások időzítése és indítékai továbbra is tisztázatlanok.

A Túszok Családi Fóruma, amely a Hamász által Gázában fogva tartott izraeli emberek családjainak többségét képviseli, azt mondta, hogy Sa'ar kinevezése „a miniszterelnök részéről világos és egyértelmű beismerése lenne annak, hogy úgy döntött, végleg lemond a túszokról”, mivel „Sa'ar képviselő korábban egyértelműen és nyilvánosan ellenezte az alkut [a túszokról és a fegyverszünetről], kapitulációnak nevezve azt”.

Vita a sorozásról

Hivatkozás másolása

Netanjahu és Gallant között a gázai háború pontos céljain túl éles ellentét alakult ki a haredik (ultraortodox zsidók) besorozásának kérdésében is. A miniszterelnök inkább a minimumon tartotta a haredik besorozását az IDF-be, hogy ne kockáztassa az ultraortodox pártok kilépését a kormányából. Gallant azonban szélesebb körű megoldást követelt, amelyet az ellenzék egy része is támogat, és amely szerint a haredi férfiakat nagyobb számban hívnák be az IDF létszámigényének kielégítése érdekében.

Egy jelentés szerint Sa'ar a kormányba való belépése feltételeként tárgyalt a kérdés megoldásáról. Sa'ar cáfolta a jelentést, egy nyilatkozatában azt mondta, hogy a tárgyalások során nem merült fel a haredi sorozás kérdése, és hogy álláspontja változatlan maradt - „a törvényhozásnak az IDF szükségletein kell alapulnia, és a biztonsági szervekkel kell összehangolnia”.

A koalíció és az ellenzék számos minisztere és képviselője reagált a felröppent jelentésekre. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter az X/Twitteren azt írta, hogy hónapok óta követeli Netanjahutól, hogy rúgja ki Gallant, „és eljött az idő, hogy ezt azonnal megtegye”. „Döntést kell hozni Északról [vagyis a libanoni Hezbollag elleni háborúról], és Gallant nem a megfelelő ember arra, hogy ezt megtegye” - tette hozzá.

A politikai túlélés fontosabb, mint a háborús győzelem?

Hivatkozás másolása

A Nemzeti Egység elnöke, Benny Gantz (aki nemrég távozott a háborús kabinetből a miniszterelnökkel kialakult nézeteltérései miatt) élesen kritizálta Netanjahut.

„Ahelyett, hogy a miniszterelnök a Hamász legyőzésére, a túszok visszaszolgáltatására, a Hezbollah elleni harcra és az északi települések lakói biztonságos hazatérésének biztosítására összpontosítana, szégyenteljes politikai manőverekkel és a védelmi miniszter leváltásával van elfoglalva, éppen akkor, amikor Izrael épp egy intenzív hadjáratba kezd északon. Ez rossz ítélőképességről és torz prioritásokról tanúskodik” - mondta Gantz.

Az ellenzéki vezető Yair Lapid, aki jelenleg Washingtonban tartózkodik, ahol a Biden-kormány tisztviselőivel és a kongresszus tagjaival tart egy sor megbeszélést, az X-en idézte Sa'ar számos nyilatkozatát azóta, hogy Netanjahu 2022 végén újra hivatalba lépett, azzal vádolva a miniszterelnököt, hogy inkompetens és a nemzeti érdekek ellen cselekszik.

Gallant egyszer már majdnem kikerült a kormányból

Hivatkozás másolása

Netanjahu és Gallant a kormány 2023-as igazságügyi reformja óta számos politikai kérdésben összekülönbözött. A közelmúltban a gázai háború kezelése és a Hamásszal kötendő esetleges túszalku és tűzszüneti megállapodás feltételei miatt kerültek ellentétbe. A védelmi miniszter nyilvánosan azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy személyes politikai érdekeit a nemzetbiztonsági megfontolások elé helyezi.

2023 márciusában Netanjahu kirúgta miniszterét, miután az szakított a kormánnyal, és az erősen vitatott igazságügyi reformok leállítását sürgette. A lépés tömeges tiltakozásokat váltott ki, és Netanjahu visszalépett minisztere leváltásától. Az esemény „Gallant éjszakája” néven vált ismertté.

A Maariv hétfő este arról számolt be, hogy az akkori tiltakozás szervezői Zoomon tartottak egy találkozót, amelyen elmondták, hogy egy második „Gallant éjszakájára” készülnek, hogy tiltakozzanak a „nemzetbiztonsági fenyegetést” jelentő „rohadt politikai alku” ellen.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés