Hirdetés

Rohamtempóban terjed az új turbómutáns Magyarországon

Garai Kitti portré Garai Kitti

A koronavírus mellett az influenza is tombol hazánkban, jelentősen megnőtt a felső légúti betegek száma. 

Az ATV Híradó riportja szerint itthon ijesztő gyorsasággal terjed az új omikron turbómutáns, mindeközben pedig több helyen az influenza lett a domináns a koronavírus ellen. Jakab Ferenc virológus szerint azonban nincs okunk a pánikra, ugyanis a koronavírus hasonlóan az influenzához a mindennapjaink része marad.

Újabb és újabb koronavírus mutációk fognak megjelenni a következő időszakban, ezzel számolni kell, azt gondolom most már hullámokról nem kell beszélni. Sokszor elmondtuk, a Covid beépült a felső légúti fertőzések palettájába, amik ősszel és télen megjelennek közöttünk

- mondta a virológus, aki szerint a turbómutánstól a sok fertőzött ellenére sem kell tartani, mert egyre gyengébb tüneteket okoz, ugyanakkor egy úgynevezett fordított mutáció komolyabb problémákat is okozhat.

A legnagyobb félelme a szakembereknek az, hogy az omikron mellett egy olyan variáns jelenik meg a kevésbé átoltott afrikai vagy ázsiai területeken, ami hasonló gyorsan terjed mint az omikron, de erőteljesebben fertőzi a tüdősejteket. Ha ez bekövetkezik, akkor igen számolni kell egy súlyosabb, több halálozással járó fertőzéssel –

- tette hozzá a professzor. 

Az utóbbi hetekben Hajdú-Bihar megyében egyre gyakoribb tapasztalat, hogy a koronavírus mellett akár RSV akár influenza vagy más felső légúti bakteriális vagy vírusfertőzés is megjelenik, ez pedig súlyosabb kimenetelű fertőzéseket okoz a betegeknél. A szakemberek szerint érdemes beadatni mind az influenza mind a koronavírus elleni oltást - hangzott el a riportban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés