Hirdetés

Óriási dolog: tüdőátültetett nő szült egészséges kisbabát

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Magyarországon először születhetett tüdőátültetett nőnek gyermeke.

Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Egészséges kisfiúnak adott életet egy tüdőtranszplantált anya a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. 

A tüdő- és szívtranszplantáltak terhessége csak különleges esetben, alapos felkészítés és szigorú ellenőrzés mellett engedélyezett a magas kockázati tényezők miatt, éppen ezért a világban sem gyakori, hogy a transzplantáltak terhességet vállalhatnak - közölte holnapján az SE.

A császármetszéssel született kisfiú, Balázs 3140 grammal látta meg a napvilágot, a szakorvosok szerint egészséges, édesanyja is jól van. Mára mindketten elhagyhatták a klinikát.

Extrém eset, hogy transzplantált személy gyermeket szülhet, hiszen bármilyen komplikáció lép fel a szervátültetés következtében, az az anya és a születendő gyermek életét is veszélyezteti – ezt Bohács Anikó, az anya poszt-transzplantációs kezelőorvosa mondta.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense kiemelte, Magyarországon ez az első eset, hogy szív- vagy tüdőtranszplantált páciens szülhetett gyermeket – de ez a világban sem gyakori. Ugyanis magas a kockázata a beültetett szerv kilökődésének.

Magát a transzplantációt 2019-ben végezték el Budapesten az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján. A kismamánál az egyik legnehezebb transzplantációt kellett elvégezni, mert idiopathiás pulmonális hipertóniája volt, amely egy ritka betegség. 

Bohács Anikó elmondta, hogy a 30 éves nő nagyon jól együttműködött kezelőorvosaival, több mint fél évet foglalkoztak a felkészítésével, átgondolva a lehetséges szövődményeket is a terhességet megelőzően. A komplikációmentes szülést nagyban segítette, hogy nem voltak társbetegségei, ellenanyagok nem termelődtek a beültetett szervvel szemben, továbbá semmilyen kórokozója és kilökődési folyamata sem volt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés