Hirdetés

„Ki a Patkány?” Trump a razzia után árulókat keres a stábjában

Morvay Péter portré Morvay Péter

Miután az FBI váratlanul házkutatást tartott a floridai rezidenciáján, Donald Trump attól tart, hogy „patkányok” vannak a környezetében.

Nem a mar-a-lagói birtok az egyetlen lakóhelye a volt elnöknek - Orbán Viktor miniszterelnökkel például a bedminsteri golfpályás rezidenciáján találkozott, ahol nemrég elhunyt első feleségét is eltemette - az idejének nagy részét mégis Floridában tölti családjával.

A volt elnök azt szeretné kideríteni, vajon lehallgatják-e a telefonjait, vagy van-e olyan munkatársa, akit „bedrótoztak”.

A Rolling Stone magazin értesülései szerint Trump megkérdezte közeli munkatársait, szerintük figyelik-e kommunikációját a szövetségiek, vagy - az ő megfogalmazása szerint – „Biden”. A lapnak nyilatkozó forrás azt mondta, Trump figyelmeztette:

„Vigyázz, mit mondasz a telefonban!”

Soha amerikai elnökkel szemben nem rendeltek el házkutatást
Soha amerikai elnökkel szemben nem rendeltek el házkutatást

A mar-a-lagói razzia után Trump felvetette, hogy szövetségi ügynökök terhelő bizonyítékokat „helyezhetnek el” a rezidenciáján a házkutatás során.

Azt is veszélyesnek tartják az elnök stábjában, hogy az FBI olyan dokmentumokat keresett, amelyek létezéséről csak Trump közeli munkatársai tudhattak. Ezért azt kérték a volt elnöktől, hogy vizsgálja át kapcsolatrendszerét, és ne bízzon meg bizonyos személyekben.

Nem ez az első alkalom, hogy Trump – okkal vagy ok nélkül – árulóktól tart a környezetében. Még elnökként, amikor zajlott ellene az alkotmányos vádemelési eljárás, szűk körben felvetette, hogy szövetségi ügyészek egyes tanácsadóitól kaphatnak belsős információkat.

A floridai razzia annak a vizsgálatnak a nyomán indult, hogy Trump a Fehér Házból titkos dokumentumokat tartalmazó anyagokat vitt-e rezidenciájára.

 

De nem ez az egyetlen szövetségi nyomozás Trump ellen. A január 6-i Capitoliumi zavargásokban játszott szerepét is vizsgálják, valamint new yorki üzleti tevékenységét. Trump és a mögötte álló nagy republikánus tábor szerint mindezek egyetlen célja, hogy megakadályozzák az esetleges újbóli indulását az elnöki címért 2024-ben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés