Hirdetés

Tragikus fordulat: nagyon súlyos állapotba kerülhetett Robert Fico

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy azt korábban a Naphire.hu is megírta, Robert Fico ellen szerdán követtek el merényletet Nyitrabányán (Handlova), a kihelyezett kormányülést követően. A miniszterelnököt megműtötték, csütörtökön a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, Miriam Lapuníková elmondta, hogy a nap folyamán már nem fognak elvégezni egy újabb műtétet, és egy másik intézménybe való átszállítás sem szükséges. 

Azóta az is kiderült, hogy Fico eszméleténél van és mindenre emlékszik a támadásból. Most a pozsonyi kormányhivatal azt közölte: továbbra is az intenzív osztályon kezelik a szlovák miniszterelnököt. Azt is megírtuk, hogy pénteken újabb műtéten esett át., majd azt is, hogy hétfőn orvosi konzílum lesz a további teendőkről.

Egy cseh orvos szerint a szlovák miniszterelnök állapota jóval súlyosabb, mint az sokan gondolnák - írja a Blikk.

"A lőtt seb után megmaradt elhalt szöveteket távolították el" – mondta el a Blesk-nek Miriam Lapuníková, a besztercebányai Roosevelt Kórház igazgatója. A rendelkezésre álló információk szerint a miniszterelnök állapota továbbra is súlyos. „A nekrózisok a kialakulása azt jelenti, hogy a szövetekben kiterjedt pusztulás ment végbe" – tette hozzá Pavel Postulka.

Postulka harminc éve dolgozik orvosként, és nagyon súlyosnak minősítette Fico állapotát. "Abban a pillanatban, amikor a sérülés helyén nekrózis kezd kialakulni, ez azt jelenti, hogy a sérülés nem képes gyógyulni, nem képes a szövetek regenerálására" –mondta. Szerinte a nekrózis kialakulása két negatív hatáshoz is vezet: csökkenti az egészséges szöveteket, amelyek a jövőben hiányozni fognak, és veszélyes méreganyagokat is termel. "Elborítanak egy már amúgy is meghibásodott szervezetet, és tovább súlyosbítják az amúgy is súlyos állapotot" - mondta Poštulka.

Mindezeken túl megterheli a májat és a vesét is, valamint a szívet. A miniszterelnökről pedig köztudott, hogy kettős bypass műtéten átesett súlyos szívbeteg. Állandóan vérhígítót szed, ami azt jelenti, hogy a vére kevésbé alvad, ami ebben a helyzetben rendkívül aggasztó" – tette hozzá a gerinc- és ízületi fájdalmas állapotok kezelésére szakosodott orvos.

Postulka emlékeztetett arra, hogy a nekrózis szinte minden sérülésnél kialakul – még akkor is, ha valaki megvakarja a térdét. Ez az a része a bőrnek, amely végül leválik. "De abban a pillanatban, amikor nagy kiterjedésű, nagy területeken pusztító sérülésről van szó, előfordulhat az a jelenség, amelyről jelenleg szó van. Ezt a szervezet nem képes kezelni, ezért kell az elhalt szöveteket műtéti úton eltávolítani. Ez a folyamat azonban nem biztos, hogy leáll.

Ha egy ötórás beavatkozást követő napon nefrektómiát (az elhalt szövetek sebészi kimetszése) kell végezni, az nem sok jót ígér a szakértő szerint.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés