Hirdetés

Megszületett a döntés: hétfőn eldőlhet Robert Fico további sorsa

Nap Híre portré Nap Híre

A miniszterelnök egészségügyi állapotát illető további információkat a helyzet tükrében, lehetőségek szerint hoznak majd nyilvánosságra.

Ahogy azt korábban a Naphire.hu is megírta, Robert Fico ellen szerdán követtek el merényletet Nyitrabányán (Handlova), a kihelyezett kormányülést követően. A miniszterelnököt megműtötték, csütörtökön a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, Miriam Lapuníková elmondta, hogy a nap folyamán már nem fognak elvégezni egy újabb műtétet, és egy másik intézménybe való átszállítás sem szükséges. 

Azóta az is kiderült, hogy Fico eszméleténél van és mindenre emlékszik a támadásból. Most a pozsonyi kormányhivatal azt közölte: továbbra is az intenzív osztályon kezelik a szlovák miniszterelnököt. Azt is megírtuk, hogy pénteken újabb műtéten esett át.

A szlovák kormányfő állapotáról legutóbb csütörtökön délután adtak ki hivatalos tájékoztatást, akkor Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes azt mondta: Robert Fico állapotát a rajta szerdán éjjel elvégzett sokórás műtét után sikerült stabilizálni, de még nincs túl az életveszélyen. A kormányfőt a merénylet során négy lövedék találta el.

A szlovák közmédia (RTVS) hírportálján pénteken saját értesülésre hivatkozva azt írta: hétfőn ül össze az orvosi konzílium, amely a kormányfő állapotát kiértékeli és dönt esetleges átszállításáról a besztercebányai kórházból - írja az MTI.

A merénylet helyszínén őrizetbe vett 71 éves lévai férfi lakásán, annak részvételével pénteken több órán át tartó házkutatást tartott a rendőrség - jelentette hírportálján a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza.

A sajtóközlések szerint egyöntetűen Juraj C.-ként azonosított férfi ellen a rendőrség már csütörtökön elindította a büntetőeljárást, a feltételezett elkövetőt védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják. Ezen bűncselekmény alapján Szlovákiában 25 évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is kiróható.

A szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését. "A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai" - fogalmazott Sutaj Estok.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés