Hirdetés

Történelmi áttörést értek el a tudósok az Alzheimer-kór kutatásban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az ausztrál tudósok lehengerlő áttörést értek el a demencia kutatásában. Az Alzheimer-kórra jelenleg nincs gyógymód, sőt hatékony terápia sem, ezért is fontos az új felfedezés, ami reményt adhat egy jövőbeli kezelés kifejlesztésére.

A Flinders Egyetem kutatócsoportja csütörtökön publikált tanulmányában a tau nevű fehérjével foglalkozik, amely az Alzheimer-kór kialakulása során felhalmozódik az agysejtekben. A tanulmány vezető szerzője kiemelte, csapata a taunak olyan pontjait azonosította, amelyek a fehérjén belül szabályozzák a más helyen bekövetkező módosulásokat.

„Ezeknek a módosításával képesek voltunk a taun belül számos más rész módosulását előidézni, és ezzel olyan állapotot létrehozni, ami az Alzheimer-kóros betegek agyában figyelhető meg”

– olvasható a kutatásban. A cspat azt is megállapította, hogy azoknál az egereknél, amelyek a tau olyan változatával rendelkeztek, amelyből hiányzott az egyik ilyen pont, kisebb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór, mint azoknál, amelyekben a fehérje szokásos változata volt jelen - írja az MTI.

A kutatók az eredmények nyomán most az Alzheimer-kór kezelésére összpontosítanak. Kiemelték, hogy ez bonyolult folyamat, de mégis áttörést értek el, mert az ő kutatásuk az első, amely összekapcsolja a tau kezdeti változását az egész fehérjében több helyen lezajló módosulással.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés