Hirdetés

Amikor nem gyerekeket kell ölni, a 77-szeres tömeggyilkos Anders Breivik egy szánalmas rinyagép

Nap Híre portré Nap Híre

Kedd délután Anders Breivik is felszólalhatott a peres ügyében. A mostanra már Fjotolf Hansenként ismert férfi 2011-ben hetvenhét embert mészárolt le Norvégiában, most pedig jobb körülményeket szeretne magának.

A tömeggyilkost a legszigorúbb börtönökben tartják fogva, ahol az őrökön kívül senkivel sem érintkezhet. A fogva tartás szigorúsága mostanra odáig jutott, hogy már a bíróságra se szállítják el, hanem a börtön tornatermét alakították át törvényszéki teremmé.Breivik azért perli a norvég államot, hogy a szigorú helyzetén némiképpen enyhítsenek, mert úgy érzi magát, mintha állatként tartanák a ringerikei börtönben - írja az Index

Breivik a kezében rengeteg papírral érkezett a tárgyalásra, ugyanis folyamatosan jegyzetelt az elmúlt napokban, hogy a kellő pillanatban megtegye észrevételeit. 

"Az Északi Állam nevű politikai párt vezérigazgatója vagyok. És számos más szervezetnek, amelyeket nem akarok megnevezni" - kezdte Breivik, aki először sérelmezte, amiért korábban nyilvánosságra kerültek a letartóztatása utáni magánlevelezései, majd a legutóbbi biztonsági jelentésre tért át. A norvég Nemzetbiztonsági Szolgálat (PST) legutóbbi közlése szerint Breiviket a mai napig szentként tisztelik a szélsőséges szervezetek, ezért különösen veszélyes lehet változtatni a fogva tartásán.

Természetesen veszélyes vagyok. De az a karakter, amit az interneten ápolnak, az veszélyes – egy olyan karakter, amely felett elvesztettem az uralmat

- fogalmazott, majd megjegyezte, hogy nem militáns. Hozzátette, hogy szerinte a PST nem attól fél, hogy ő követne el újra valamilyen bűncselekményt, hanem attól, hogy még mindig inspiráló hatása van.

A 44 éves férfi nincs megelégedve a norvég börtön által bevezetett intézkedésekkel. Elmondása szerint az volt az élete 12 éven éát, hogy a levegőn lehet, mozoghat, kártyázhat és a szobába van zárva. Az állam hangsúlyozta, hogy Breivik hozzáfér az Xboxon való játékhoz, de szerinte ezt túlbecsülik. Állítja, hogy a legtöbb őr utálja a videójátékot, így nem sok hasznát veszi annak, inkább beszélgetne.

Arról is beszélt, hogy körülbelül 4 ezer ember várja, hogy válaszoljon a neki írt levelekre, azonban a cenzúra miatt ezt nem teheti meg. A korábbi perek során kiderült, hogy Breivik leveleket írt külföldi nőknek. Ebben a perben az állam ügyvédei egy francia nővel folytatott levelezést emeltek ki. Breivik szerint azonban ez semmiség, csupán francia prospektusokat kap a nőtől, illetve néha egy-egy verset. 

Szinte bárkivel hajlandó lenne beszélni, kezdetben a rabtársainak is nagyon örülne. Úgy emlékszik Breivik, hogy ez még a letartóztatásakor is szóba került, és élne is ezzel a lehetőséggel, persze ha az illető nem veszélyes. A tárgyalás alatt kiderült, hogy szigorú körülmények között, de Breivik tarthat kapcsolatot a többi rabtársával, ám védője szerint ezt nem lehet normálisnak tekinteni, majd a férfi könnyes hangon így szólt:

Megértem, hogy... a bosszú fontos, és hogy sokan gyűlölnek engem. De attól még ember vagyok, és vannak határai annak, amit egy ember el tud viselni. Én talán az egyik legerősebb ember vagyok! Mindennap egy rémálom. Nem érdemes élni, ha egész nap úgy bánnak veled, mint egy állattal.

Ma már úgy gondolja, hogy a július 22-i támadások előtt két éven át radikalizálódott az interneten, és belátja, hogy szörnyűségeket tett, amit nagyon sajnál. Két évvel ezelőtt a terrorista feltételes szabadlábra helyezési kérelmét elutasították, mert a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a 2011-es tömeggyilkosságok elkövetése óta alig változott, és képes lenne újra hasonlót tenni.

Az ügy ismertetése során az állam ügyvédei kiemelték a Breivikről szóló tavalyi jelentést, amelyben a 44 éves férfi a következőket mondta az Utoyán élő gyerekekről: „Ha elég idősek vagytok ahhoz, hogy politikailag aktívak legyetek, akkor elég idősek vagytok ahhoz, hogy ki legyetek téve a terrorizmusnak”.

Ezt tervezi szabadulása után

Hivatkozás másolása

"Megterveztem egy menekültközpont üzleti tervét. Azoknak, akik fehérek. Az európai kultúra fennmaradásáért" – így kezdte a következő felszólalását, miután kiderült, hogy sok időt tölt egy menekültközpont tervezésével.  "Sokan el akarják hagyni Európát. A radikalizálódás helyett a legjobb módja a rehabilitációnak a mi száműzöttközpontunk. Ahelyett, hogy illegális tevékenységeket terveznének Európában. Ez valójában egy nagyon jó rehabilitációs program."

Arra a kérdésre, hogy Breivik milyen szerepet fog játszani a „menekültközpontban”, a terrorista azt válaszolta, hogy az Északi Ellenállási Mozgalom lesz felelős a központ felépítéséért. A tervének költségei az első becslései szerint 100 millió koronára rúgnának, ami csak az ötlet első fejezete lenne.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés