Hirdetés

Nincs több titok: Gulácsi Péter ezért hagyja ki a válogatott idei meccseit

Nap Híre portré Nap Híre

Marco Rossi szövetségi kapitány keddi sajtótájékoztatóján elárulta, miért nem került be az októberi Nemzetek Ligája-keretbe Gulácsi Péter.

A keddi kerethirdetés legnagyobb meglepetése egyértelműen a lipcsei kapus kimaradása – Gulácsi Péter nagyszerű formában védett az elmúlt hetekben, eddigi öt Bundesliga-mérkőzéséből négyen gólt sem kapott, s a Kicker nevű szaklapnál háromszor is ott volt a hét legjobb csapatában.

A 34 esztendős, 58-szoros válogatott kapus a nyári Európa-bajnokságon, valamint a szeptemberi, németek és bosnyákok elleni Nemzetek Ligája-összecsapáson is kezdett, ám a friss keretben nem található meg a neve. Hogy ennek mi az oka, arról Marco Rossi szövetségi kapitány adott tájékoztatást.

„Beszélgettem vele természetesen, azt kérte tőlem, tekintsünk el attól, hogy az utolsó négy NL-meccsre meghívjuk, tehát novemberben sem lesz velünk. Túl van egy súlyos sérülésen, amelyből felépülőben van, rengetegen meccset kell lejátszania, nyilván mi is azt szeretnénk, nehogy ismét megsérüljön. Biztosított bennünket arról, ha szükséghelyzet jelentkezik kapusfronton, azonnal a rendelkezésünkre áll” – írja az M4Sport.hu.

Hrutka Gulácsi búcsújáról

Hivatkozás másolása

Hrutka János, 24-szeres magyar válogatott labdarúgó, az Indexen megjelent véleménycikkében a magyar válogatott kapushelyzetét elemzi, különös tekintettel Gulácsi Péter helyzetére. Gulácsi, aki az RB Leipzig csapatának kapusa és 58-szoros magyar válogatott, most kimaradt Marco Rossi válogatott keretéből a közelgő Hollandia és Bosznia elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzések előtt. A kapus helyett a Ferencváros játékosa, Dibusz Dénes lesz a magyar válogatott első számú kapusa. Hrutka szót ejtett Gulácsi – a kapus döntésében minden bizonnyal szerepet járszó – szempontjairól.

„A folyamatos ilyen szintű teljesítményhez pihenés, megfelelő regeneráció és étkezés, továbbá lelki kiegyensúlyozottság kell. Minél idősebb az ember, annál inkább. A lelki oldalt az eredményesség mellett leginkább a háttér, a nyugodt családi légkör biztosítja. Látni, hogyan fordulnak meg, állnak fel, indulnak el gyermekeink. Elkísérni az első ovis napra, bátorítani az iskolapadba beüléskor. Elmenni édesanyjukkal vacsorázni, folyamatosan biztosítani »énidőt«, ahol felnőttes programok egészítik ki a gyerekes töltődéseket. Karácsonyig már csak a válogatottszünetekben nem játszik hétvégén és hétköznap egy topcsapat. Heti négynapos távollét, három edzéssel kiegészítve.”

Ám Hrutka János hozzáteszi: „A kor és a család mellett azonban megbújhat egy nem elhanyagolható, a döntést erősen támogató tényező is. A magyar szurkolói közeg. Gulácsi Péter több mint 17 éve él külföldön. 17 éve más kultúrkörnyezetben, más értékeket, nézeteket valló kluboknál, közösségekben szocializálódik. 2021 februárjában úgy érezte, hogy feleségével kiállnak a sokszínűség és az egyenjogúság mellett. A család az család – osztották meg közösségi felületeiken. A magyar szurkolói had szeme előtt elhúzott vérvörös posztó sokkolta a zömében más impulzusokra nyitott agyhullámokat, átláthatatlan ködfelhőt képezve a szemüvegek elé. Hiába volt évek óta, szakmai díjak által is elismerten a legjobb magyar labdarúgó, hiába a BL-elődöntő friss emléke és az Izland ellen kiharcolt Eb-kijutás euforikus örömállapota. Gulácsi kegyvesztett lett. Egy szűk, de hangos kör céltáblája.”

Miért nem Dibusz?

Hivatkozás másolása

„Ezen a helyzeten pedig a legnagyobb szurkolói bázissal rendelkező hazai klub, a Ferencváros első számú kapusával való rivalizálás sem segített. Dibusz Dénes meggyőző teljesítménye klubcsapatában és Gulácsi hosszú sérülése alatt a válogatottban is sokakban alakított ki egzakt álláspontot. Dibusznak kell védeni! Az érzelmek pedig újra és újra diadalmaskodtak a józan ész fölött. Senki sem hasonlított már össze évi ötven, topszinten játszott mérkőzést a magyar bajnokság nyújtotta terheléssel, senkit sem érdekeltek statisztikák, eredmények. Ha bármi gond van, netán veszít is a magyar válogatott, akkor miért nem Dibusz véd!?” – folytatja Hrutka, hozzátébe: „34 évesen is megérintik az embert a fals hangok. Hosszú évek tapasztalatával is fáj az igazságtalanság. Akarva-akaratlanul. Pláne, ha pár like-vadász tartalomgyártó is ebben látja követőbázisának bővítési lehetőségét. Hiányzik ez még egy harmónia és nyugalom által támogatott, sikerekre éhes sportolói létből?”

„A sok fociszerető pedig nagy búsan hazafelé ballag. Tudja, hogy jövőre sem lesz fiatalabb Gulácsi, jövőre sem lesz kevesebb mérkőzés, kevesebb feladat, a gyerekek, a család is egyre több figyelmet igényel, és a nem látók sem nézik majd kenyérre kenhetően egy kiváló sportember, férj és apa eredményeit. A döntés, a gondolat megszületett, a kimondás időt kért. A látók pedig semmi mást nem tehetnek, mint megköszönik mindazt, amit Gulácsi Péter tett és jelen pillanatban is tesz a magyar labdarúgásért. Az elmúlt évtizedek egyik legjobb játékosa, követendő példaképe, sztereotípiákat meghazudtoló, értékeket sugárzó személyisége. Köszönjük, Gula! Bárhogy is alakul” – zárja sorait a Ferencváros legendája.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés