Hirdetés

Elvadult hüllők jelentek meg a Tiszában, már sejteni, hogy kerültek oda

Nap Híre portré Nap Híre

Ismeretlen betegségeket is hordozhatnak, ami komoly veszélyt jelent.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága azt közölte, hogy a Tisza szolnoki szakaszán találtak rá az eddig csak otthon tartott teknősfaj „kivadult” példányára, a mississippi tarajosteknősre. A mississippi tarajosteknőst jellegzetes hátpáncéljáról lehet felismerni, és megkülönböztetni fajtársaitól, ugyanis középvonalában fut egy taréjszerű formát alkotó kiemelkedés. 

A Hortobágyi Nemzeti Park elmondása szerint itthon csak a mocsári teknős őshonos, így az ezen kívüli fajok idegenhonosak, és nemkívánatosak itthoni vizeinkben – írja az Index

Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Tiszai Jászság tájegységvezetője a lapnak azt mondta, alapvető problémát okoz, hogy kiszorítja az itthon őshonos mocsári teknőst területéről. Ezenfelül a mocsári teknős számára ismeretlen betegségeket és kórokozókat hordoznak, melyek az itthoni állat pusztulását is okozhatják. 

Mivel a mississippi tarajosteknősnek már a nevén is érezhető, hogy egy teljesen másik kontinensről érkezett Magyarországra, így természetes módon biztosan nem jelenhetett meg nálunk. A szakértő meglátása szerint házi kedvencnek hozathatták be az országba, mert "jó bulinak tűnt ilyen teknőst tartani egy ideig."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés