Hirdetés

Rettegésben élnek a Mount Everest serpái: mindenüket elmoshatja a víz

Garai Kitti portré Garai Kitti

Thame, egy kis serpa falu a nepáli Everest régiójában, amely mintegy 3800 méteres magasságban fekszik. Ez a falu számos rekordot tartó serpa hegymászónak adott már otthont, köztük Tenzing Norgay serpának, aki Edmund Hillary felfedezővel együtt elsőként mászta meg a Mount Everestet. Idén augusztusban azonban a kis települést elöntötte egy jeges árvíz, miután egy gleccsertó áttörte a gátját. 

A faluból mintegy 60 embert kellett kitelepíteni, és a víz több mint egy tucat házat és szállodát, valamint egy iskolát és egy egészségügyi intézményt is elpusztított. Az eset miatt a falu sok lakója - mintegy 300 ember - most amiatt retteg, hogy vajon biztonságos-e még ott élni - írja a BBC. 

"Még mindig sokkos állapotban vagyunk"

Hivatkozás másolása

Halálesetekről vagy sérültekről nem érkezett jelentés, de a serpa közösség tagjai szerint szerencséjük volt, hogy az árvíz napközben érte őket, amikor mindenki ébren volt, és a riasztások gyorsan megérkeztek. "Ha ez éjszaka történt volna, 200-300 ember vesztette volna életét" mondta Ang Tshering Serpa, a Nepáli Hegymászó Szövetség korábbi elnöke. 

"Még mindig sokkos állapotban vagyunk, és még mindig sírunk, amikor beszélgetünk egymással a történtekről. A nagy kérdés most az, hogy ez a hely elég biztonságos-e még ahhoz, hogy itt éljünk. Ez az árvíz megmutatta, hogy most még veszélyesebb helyzettel nézünk szembe, ezért az emberek nem érzik magukat biztonságban" - fogalmazott Yangji Doma Serpa, egy faluban született ember. Thame lakosainak egy része nomád életmódot folytat, és az évszaktól függően más-más faluban él.

De ebben az esetben még a Thame-tól lefelé fekvő falvak lakói is érintettek. "A falunk néhány részét elsodorta a víz... szerencsére sikerült felszaladnunk a helyre" - mondta Pasang serpa Tok Tok faluban, amely majdnem kétnapi túrával van Thamétól lefelé. "Az egyébként tejszerű és habos folyó olyan sötétbarnára változott, sziklák és törmelék sodródtak lefelé. A hang és a látvány annyira ijesztő volt, hogy még mindig sokkban vagyok. Egy közeli faluban kerestem menedéket, és azon gondolkodom, hogy visszamegyek-e valaha is Tok Tokba" - tette hozzá. 

A helyiek szerint a kockázat nagy része csökkenthető lenne, ha megfelelő ellenőrzési mechanizmusok lennének az emberi településeknél feljebb található gleccsertavakra. Hozzátették, hogy míg néhány tó felkeltette a tudósok és a hatóságok figyelmét, a többit egyszerűen figyelmen kívül hagyják. Eközben a katasztrófára való felkészültség sok faluban nem létezik.

Az Imja gleccsertótól lefelé néhány falu lakóit kiképezték arra, hogyan kell menekülniük árvíz esetén. "A mi falunkban egyáltalán nem készítettek fel minket" - mondta Doma Serpa.

Az elmúlt 50 évben a Nepálban feljegyzett több mint egy tucat gleccsertó-kitörés közül négy az Everest Dudhkosi folyó medencéjében történt. 

Az egyik eset 1985-ben történt Thame felett, amikor egy nagy lavina belecsúszott a Dig Tsho gleccsertóba, és egy hullámot hozott létre, amely átcsapott a gát fölött. Az ezt követő árvíz elpusztított egy vízerőművet és több mint hárommillió dolláros kárt okozott.

Kis tavak, nagy kockázatok

Hivatkozás másolása

Az ellenőrzés hiánya nem csak Thame-ra jellemző probléma. A Himalájában több ezer gleccser és gleccsertó van, de az Everest régióban csak nagyon kevés gleccsert figyelnek meg, és csak nagyon kevés van felszerelve korai árvízjelző rendszerrel. Eközben a globális felmelegedés felgyorsítja a gleccserek olvadását, ami a tavakat a tetőpontig feltöltheti.

A Leedsi Egyetem által vezetett 2021-es tanulmány megállapította, hogy a Himalája gleccserei az elmúlt évtizedekben tízszer gyorsabban veszítettek jeget, mint a 400-700 évvel ezelőtti terjeszkedésük óta mért átlagos ütem. Egy másik, a Nature folyóiratban 2022-ben megjelent tanulmány szerint a Mount Everest déli Col-gleccsere a felmelegedés következtében az 1990-es évek óta már elveszíthette víztömegének felét.

A Mount Everest alatti Imja tavat 2016-ban lecsapolták, miután a hatóságok megállapították, hogy fennáll a veszélye annak, hogy túlcsordul és elönti a folyásirányban lévő településeket, túraútvonalakat és hidakat. A tudósok azonban azt találták, hogy az elmúlt években számos új tó alakult ki, míg mások bővültek és egyesültek, így még nagyobbakká váltak.

Tovább fokozza a kockázatot a helyi táj destabilizációja, amelyet a gyorsan visszahúzódó gleccserek okoznak, és ez több földcsuszamláshoz és lavinához vezethet, amelyek beleömlenek a tavakba, és azok átszakadását okozhatják. A hatóságok szerint a nepáli Himalája területén mintegy két tucat gleccsertavat tartanak kockázatosnak, de az augusztus 16-án kitört két tó nem szerepelt a listán, és a hatóságok nem is figyelték őket.

"Ezek voltak a legkisebbek, és senki sem törődött velük, mégis hatalmas károkat okoztak. Képzeljük el, mi történhet, ha a nagyon kitörnek. Sok van belőlük az Everest régiójában" - fogalmazott Tshering Serpa.

A Nepáli Katasztrófakockázat-csökkentési és Kezelési Hatóság (NDRRMA) tisztviselői helikopteres ellenőrzést végeztek, és megállapították, hogy az áradás forrása közelében összesen öt kis gleccsertó található. Ezek közül az egyik részben, egy másik pedig teljesen átszakadt. "Ez azt jelenti, hogy a másik három tó bármikor ugyanígy kitörhet. Most, hogy az emberek ezt tudják, már nem érzik magukat biztonságban. Különösen az idős emberek miatt aggódunk" - magyarázta Doma Serpa.

Elvágva a külvilágtól

Hivatkozás másolása

A globális felmelegedés hatásai a Himalája gleccsereire és tavaira mostanra még szembetűnőbbé váltak - a helyiek szerint pedig az árvizek okozta károk egy része már helyrehozhatatlan. Míg a Thame folyó korábban a Khumbu-völgy bal oldali részén folyt át, a pénteki árvíz miatt megváltoztatta az útvonalát. Most a falun keresztül folyik, és a földterület majdnem felét elfoglalta.

"A megmaradt terület nagy része most tele van törmelékkel és sziklákkal. Ez nem olyan, mint a földrengés által lerombolt házak újjáépítése. Ha nem marad földed, mire tudsz építeni?” - tette fel a kérdést Doma Serpa. Az árvíz ráadásul a régió áramellátását biztosító egyetlen vízerőmű víztározóját is megrongálta. Az állomás leállt, miután a katasztrófa következtében sár és törmelék rakódott le a tározóban.

"Ennek következtében az áramellátás megszűnt, és emiatt a távközlési rendszerek sem működtek” - mondta Mingma Sherpa, egy ifjúsági klub elnöke Namche-ban, a Thame közelében lévő egyik legfontosabb turisztikai célpontban. "A terület a katasztrófa óta el van vágva a külvilágtól. Ez elég ijesztő. Eddig az éghajlatváltozás lassan jelentkező hatásai miatt aggódtunk, mint például a vízkészletek csökkenése, de ez a katasztrófa megmutatta, mennyire nem vagyunk biztonságban, és mennyire sebezhetőek vagyunk" - tette hozzá. 

A kormány tisztviselői tisztában vannak a helyiek félelmeivel. Anil Pokhrel, az NDRRMA vezetője elmondta, hogy a hatóság most egy szakértői csoportot alakít, amely „megvizsgálja a Thame falutól felfelé eső három megmaradt tó által jelentett kockázatokat, és kideríti, hogy a folyásirányban lévő települési területek biztonságosak-e az emberek számára vagy sem”. "A katasztrófakockázat csökkentésén is dolgozunk a térségben” - tette hozzá.

A helyi serpa közösségek tagjai azt mondják, hogy az évek során több beszédet és kevesebb tettet láttak, amikor a gleccsertavak kitöréséből eredő kockázatokról volt szó. "Hallunk minden nagy tervet, különösen a konferenciákon, aztán a tervek szép lassan feledésbe merülnek. De nem feledkezhetünk meg arról, hogy mit tett ez az árvíz - és hogy más tavak is ott leselkednek, és bármikor katasztrófát zúdíthatnak ránk" - mondta Doma Serpa.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés