Hirdetés

Sokkoló: két hegymászó napokat töltött a Himalájában mindenféle felszerelés és élelem nélkül

Virág Sára portré Virág Sára

Három nap után mentettek meg két hegymászót, akik mindenféle felszerelés nélkül vesztek el a Himaláján. 

Három napig bolyongott a Himalájában a brit hegymászó: előkerülése után pedig hatalmas megkönnyebülésről számolt be. Mint mondta, nagyon hálás azért, hogy két napig túlélte az embertelen, életveszélyes körülményeket. A bedfordshire-i származású Fay Manners és hegymászó társa, az amerikai Michelle Dvorak az észak-indiai Chaukhamba-hegyen rekedtek három napra, amikor elpattant az a kötél, amin az élelmük, a felszerelésük és a sátruk volt. A két nő mindenféle felszerelés nélkül maradt magára a Himaláján – írja a BBC

A páros nagyjából hatezer méter magasan tartózkodott, amikor segélyhívást indítottak, a mentőcsapatok azonban kezdetben nem találták őket. Fay Manners úgy fogalmazott a portálnak, igencsak meg voltak rémülve, amikor a társával együtt próbáltk leereszkedni a hegyről, mielőtt szembetalálkoztak volna a mentőcsapattal. Manners egyébként alpinista és hegymászó, aki jelenleg a franciaországi Chamonix-ban él. Mint mondta, igencsak kétségbeesett, amikor egy szikla hirtelen elvágta azt a kötelet, amin minden holmijukat hozták. "Néztem, ahogy a zsák lezuhan a hegyről, és tudtam, mi lesz ennek a következménye" – fogalmazott. 

"Nem maradt semmilyen biztonsági felszerelésünk. Nem volt sátrunk, elveszett a kályhánk, amivel meg tudtuk volna olvasztani a havat, hogy legyen vizünk. Nem volt semmilyen meleg ruhánk estére, nem volt egy darab jégcsákányunk sem, amivel vissza tudtunk volna jutni az alaptáborba, de még fejlámpánk sem"

– részletezte. A hegymászópáros azonban szerencsére el tudott juttatni egy segélykérő üzenetet a mentősökhöz, akik keresni kezdték őket. A két nő egy hálózsákon osztozott, amikor elkezdett esni a hó. Másnap reggel egy helikopter érkezett a keresésükre, de nem találta őket – ekkor már 24 órája voltak a hegyen. Miután sikeresen leereszkedtek a hegyoldalon az olvadó jéghez, a két nőnek sikerült ivóvízhet jutnia. A második éjszakát azonban már nagyon nehezen bírták víz és élelem nélkül. 

"A helikopter ismét elrepült felettünk, de nem látott minket" – idézte fel Manners, hozzátéve, hogy ekkor döntötték el, lejjebb kell ereszkedniük. A második nap reggelén meg is kezdték a leereszkedést, de nagyon óvatosnak kellett lenniük a legyengült állapotuk miatt. Ekkor találkoztak szembe egy csapat hegymászóval, akik szintén az ő keresésükre indultak. A csapatnak és a felszerelésüknek köszönhetően mind a két nőnek sikerült lejutni a hegyről, ám ha nem találják meg őket, jó eséllyel halálra fagytak volna – mondta Manners. 

2022-ben Manners volt az első nő, aki megmászta a Phantom Direct útvonalat. A mostani incidenssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nagyon szerencsétlen volt, de "ilyen szerencsére ritkán fordul elő". A páros még egy kicsit pihen, mielőtt hazarepülne a családjához. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés