Hirdetés

Közel 1,1 millió Teslát hívnak vissza: ezeket a modelleket érinti

Garai Kitti portré Garai Kitti

Elon Musk autóipari cége közel 1,1 millió elektromos Teslát hív vissza az USA-ban, mivel egyes modellekben az automatikus ablakemelő rendszer nem áll le, ha akadályokat észlel az ablak útjában. 

Így ha véletlenül ott maradnak az ember ujjai az autó ablaküvege és a karosszéria vagy az ajtókeret között, és az ablakemelő motor nem áll le, akkor az akár el is törheti az ujjcsontokat, de akár az ujjperceket is levághatja. A gyerekek esetében pedig egésze magas ennek az esélye.

A visszahívás bizonyos 2017 és 2022 között gyártott Model 3 szedánokra és egyes 2020 és 2021 között gyártott Model Y SUV-ra vonatkozik. Szintén érintettek egyes Model S szedánok és Model X SUV-k 2021-es és 2022-es évjáratú modelljei.

A Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal szerint ez a hiba sérti az elektromos ablakokra vonatkozó szövetségi biztonsági szabványokat. A Tesla szerint nincs szükség fizikai visszahívásra, alkatrészcserére, egy online szoftverfrissítéssel javítani lehet a hibát.

A Tesla augusztusban fedezte fel a hibát, a tulajdonosokat pedig november 15-től írásban értesítik majd. A vállalat közölte azt is, hogy a még gyártásban lévő járművek szeptember 13-tól kapták meg a szoftverfrissítést - írta az RTL.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés