Hirdetés

Teller Ede álma csak 10 hónapig tartott: 70 éve hidrogénbombát robbantottak a szovjetek is

Morvay Péter portré Morvay Péter

Alig tíz hónapig tartott az Egyesült Államok nukleáris előnye a hidrogénbomba terén, miután 70 éve a szovjetek is kipróbálták a halálos fegyvert.

Az Oppenheimer című film nézői emlékezhetnek arra, hogy az amerikai Manhattan-terv, azaz az atombomba kifejlesztésének programja során Teller Ede már felvetette, hogy a „hagyományos” atombombánál lehetne 

egy sokkal pusztítóbb, kétlépcsős nukleáris fegyvert is kifejleszteni.

Végül a Hirosima és Nagaszaki ellen bevetett atombombák után hét évvel, 1952. novemberében tesztelte Amerika az első hidrogénbombát, amelytől azt várták, hogy behozhatatlan vagy legalábbis tartós előnyt biztosít a számukra a nukleáris versenyben a Szovjetunióval szemben.

Ez az előny azonban még egy évig sem tartott. 1953. augusztus 12-én a szovjetek is sikeres hidrogénbomba robbantást hajtottak végre a kazahsztáni szemipalatyinszki kísérleti területen.

A termonukleáris fegyverkísérlet során a magfúzió segítségével korábban elképzelhetetlen mennyiségű energia szabadult fel, mintegy tízszerese a korábbi atomfegyvereknek.

A szovjet hidrogénbomba kifejlesztésében kulcsszerepet játszott Andrej Szaharov, aki a hatvanas évektől kezdve – a végig háborús héjának megmaradt Teller Edével szemben – változtatott saját országának atomprogramjával kapcsolatos álláspontján: fokozatosan megcsömörlött a szovjet rendszertől, és a földalatti demokratikus ellenzék vezéralakjává nőtte ki magát.

Az eddig megépített legnagyobb hidrogénbomba, az 1961-es "Cár-bomba" volt
Az eddig megépített legnagyobb hidrogénbomba, az 1961-es "Cár-bomba" volt Britannica

Szaharov fellépett a nukleáris energia békés felhasználása érdekében, emiatt 

utóbb béke Nobel-díjban is részesült. 

Elemzők az 1953-as szovjet robbantásról megjegyzik, hogy végül a fejlesztés más technológia használatával folytatódott, amelyet szintén Szaharov koordinált, és a ma is alkalmazott termonukleáris fegyvert végül két évvel később, 1955. november 22-én próbálták ki. 

A Szovjetunió a legnagyobb hatóerejű fegyvert, az ún. Cár-bombát 1961-ben próbálta ki, amelynek hatóereje 100-szorosa volt a hirosimai atombombának.

Ettől függetlenül az 1953. augusztus 12-ei robbanással a Szovjetunió cáfolta az amerikai atomhegemónia elméletét, és közvetve hozzájárult a „kölcsönös nukleáris elrettentés” koncepciójának kialakításához. 

Eszerint a halálos megtorlás lehetősége miatt minden fél tartózkodik az első csapás megindításától. Ez elvezetett a fegyverzetellenőrzési tárgyalások megindításához, amelyek

első eredményeként hatvan évvel ezelőtt, 1963-ban megszületett a részleges atomcsend egyezmény, ami a nukleáris kísérleteket a földalatti környezetre korlátozta, csökkentve ezzel a légköri radioaktív szennyezést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés