Hirdetés

Iszonyatos stresszt okoznak az okostelefonok, főleg, ha szülő vagy

Garai Kitti portré Garai Kitti

A telefonok ugyanúgy stresszelik a szülőket, mint a gyerekeket, állapította meg egy tanulmány.

"A szülők ugyanúgy stresszesek, mint a gyerekek, mert gyakran elterelik a figyelmüket az állandóan csörgő és pittyegő telefonok" - állapította meg a University of Michigan Medicine tanulmánya. Bár az elfoglalt, dolgozó szülők úgy találják, hogy a mobilkészülékeik számos kényelmi funkciót kínálnak, de a kutatás szerint a képernyőjükről érkező napi digitális értesítések szorongást is okoznak - írja a New York Post. 

A tanulmány eredményei épp akkor láttak napvilágot, amikor egyébként is számos iskolai körzet azt szorgalmazza, hogy a diákok ne férhessenek hozzá a zavaró mobiltelefonjaikhoz a tanítási nap folyamán (Magyarországon hasonló intézkedés lép hatályba szeptembertől). 

A tanulmány kitér arra is, hogy a szülők 2020 és 2021 között naponta átlagosan csaknem 300 értesítést kaptak a telefonjaikra. Azok a szülők, akik részt vettek a vizsgálatban, naponta átlagosan 93 alkalommal vették fel a telefonjukat. "Tudjuk, hogy a kisgyermekek szülei gyakran multi-taskingolnak" - mondta a tanulmányt vezető Tiffany Munzer, a Health Mott Gyermekkórház fejlődési viselkedéssel foglalkozó gyermekorvosa. Hozzátette: "A képernyők okozta zavarok csak további nehézséget jelentenek abban a kihívásban, hogy egyszerre többféle igényre próbáljunk reagálni". 

"A szülők gyakran zsonglőrködnek a szülői és otthoni élet, valamint a munka és más kötelezettségek között egyszerre. Érthető, hogy a telefonoktól való elszakítottság érzése további stresszel járhat" - mondta Munzer. 

A tanulmányban 62, 4 és 6 év közötti gyermek szülei vettek részt, és a kutatás a COVID-19 világjárvány első két évében zajlott. A szülők átlagéletkora 37 év volt.

A kutatás során kiderült, hogy a szülők több értesítést kaptak és gyakrabban vették fel a telefonjukat, mint a korábbi tanulmányokban, amit a kutatók a világjárvány alatti megnövekedett médiahasználattal és az esetleges hírek nyomon követésének szükségességével magyaráznak. "A stressz magasabb volt a hétköznapokon, ami arra utalhat, hogy az értesítések tartalma is hozzájárulhatott a szülők stresszéhez" – mondta Jenny Radesky, a tanulmány vezető szerzője.

Szerinte ez különösen igaz lehetett a koronavírus idején, amikor egyszerre kellett a munkában, az otthoni feladatokban és az online iskola követelményekben. "Mindezek ellenére ezek az eredmények betekintést nyújtanak abba, hogyan befolyásolhatják a telefonos elvárások által okozott zavaró tényezők a szülők mindennapi stresszét" - tette hozzá. 

A kutatók szerint a stressz az ára annak, hogy a szülők egy csúcstechnológiás okostelefonnal rendelkeznek, amely bármikor, szinte bármivel összeköti őket. "Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a telefonunk idő előtt megcsörren. Néha csak egy kellemetlenség, de az is lehet, hogy az a döntő fontosságú üzenet, amire vártunk, még akkor is, ha felébreszt vagy megzavarja a koncentrációnkat” - mondta Dr. Marschall Runge, a Michigan Medicine vezérigazgatója és az egyetem orvosi ügyekért felelős ügyvezető alelnöke.

„A mai, mindig kapcsolatban lévő világban elvárás, hogy a nap 24 órájában elérhetőek legyünk, de ennek az állandó kapcsolódásnak ára van: figyelemelterelés, stressz, sőt depresszió” - mondta Runge. Az orvos szerint azonban még rosszabb lehet, ha az emberek elveszítik a telefonjukhoz való hozzáférést, mert akkor kiborulhatnak. "Sokak számára a telefonhoz való hozzáférés hiánya még nagyobb stresszt jelent, ez a nomofóbia néven ismert állapot” - mondta.

A naphire.hu korábban arról is írt, hogy okostelefonok, tabletek miatt súlyos viselkedési problémák alakulhatnak ki a gyerekeknél. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés