Hirdetés

Figyelem! Még a pénzének is búcsút inthet, ha ezt csinálja a telefonja

Nap Híre portré Nap Híre

Több árulkodó jele is van annak, ha éppen adathalászok próbálják meg feltörni a telefonunkat. 

Gyakori módszer, hogy gyanús linket tartalmazó e-mailt küldenek a hackerek, vagy telefonban próbálnak kinyerni adatokat áldozatuktól, de egyre többször fordul elő az is, hogy a mobiltelefon rendszerét támadják meg és veszik át fölötte az irányítást – írja a Blikk. Íme néhány intő jel, amire érdemes lehet odafigyelni: 

  • Ha olyan alkalmazásokat talál készülékén, amelyeket nem telepített, az arra utalhat, hogy valaki követi az eszközt. Ezeket érdemes azonnal törölni a biztonság kedvéért.
  • Gyanús lehet az is, ha azt tapasztalja, hogy gyorsabban merül a telefonja, hiszen a szokottnál gyorsabb energiavesztés a háttérben folyamatosan futó alkalmazások jelenlétére utal.
  • A megnövekedett adatforgalom is intő jelként szolgálhat, ugyanis a kémprogramok szokatlanul sok adatot használnak.
  • Figyeljen akkor is, ha nem tudja kikapcsolni a mobilját, mert a kémprogramok megakadályozhatják a ezt az egyszerű funkciót, de már az is gyanús, ha a kikapcsolás indokolatlanul hosszú ideig tart.
  • Ha a kijelző indokolatlanul világít, érdemes gyanakodni, hiszen ha nem kapott semmilyen értesítést, mégis felvillan a képernyő, lehet adathalászok munkálkodnak a készüléken.
  • A furcsa szöveges üzenetek klasszikus példái az adatlopásnak, ezek legtöbbször olyan üzenetek, melyekre nem is emlékszik, hogy elküldte volna.
  • Ha az automatikus javítás, azaz a helyesírás-ellenőrző funkció nem műsödik, az is annak a jele lehet, hogy egy kémprogram folyamatosan figyeli, mit gépel a telefonodján.
  • És végül, de nem utolsó sorban a rossz minőségű képernyőfotók is gyanúsak lehetnek, mert ez szintén annak a jele, hogy valaki nyomon követheti az eszközt és az azon lévő adatokat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés