Hirdetés

Itt az új halálóra: ez az alkalmazás képes pontosan megmondani, hogy mikor halunk meg

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy új mesterséges intelligencia alkalmazás terjed, ami állítólag képes pontosan meghatározni, hogy mikor fogunk meghalni. Mindezt annak érdekében, hogy a felhasználókat egészségesebb döntésekre és hosszabb életre ösztönözze.

Évi 40 dollárért tölthetik le a Death Clock nevű alkalmazást azok, akik szeretnék megtudni, hogy pontosan mikor fognak meghalni. Az alkalmazás egy sor kérdést tesz fel a felhasználónak az egészségi állapotáról és a szociális szokásairól, majd utána megtippeli nemcsak az évet, hanem az ember halálának pontos dátumát is, valamint a jelenlegi biológiai életkort is elárulja - írja a New York Post. 

Az alkalmazás célja állítólag az, hogy "ébresztőként" szolgáljon, mielőtt még túl késő lenne az érdemi változtatásokhoz. "A mai világban az egészségügy jellemzően reaktív, csak akkor avatkozik be, amikor a problémák már felmerültek, és ez gyakran túl későn van" -  mondta Brent Franson, az alkalmazás alapítója. 

"A Death Clock az orvoslás 3.0-ás korszakát képviseli, ahol az emberek átfogó ismereteket kapnak egészségükről, és ösztönzik őket arra, hogy proaktívan gondoskodjanak jólétükről, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessenek" - tette hozzá. 

A ghoul eszköz ezután személyre szabott „hosszúélet-tervet” készít, amely tartalmazza a javasolt életmódbeli változtatásokat és azokat a dolgokat, amelyeket érdemes az orvosok felé jelezni. 

Vérvizsgálatokat, genetikai profilokat és egyéb személyes egészségügyi dokumentumokat is fel lehet tölteni az alkalmazásba.

Amikor Amanda Kooser, a CNET újságírója tesztelte az alkalmazást, arról számolt be, hogy a Death Clock kérdései a biológiai tényezőktől, mint például a koleszterinszint, egészen az alvásra és a mentális egészségre vonatkozó kérdésekig terjednek, beleértve azt is, hogy mennyit ül valaki egy nap. De vannak kérdések a diétával, a fizikai aktivitással, a dohányzással és a társadalmi élettel kapcsolatban is. 

Amikor Kooser szándékosan rossz válaszokat adott a tesztben, hogy lássa a legrosszabb eredményeket — ami szerint 2043-ban halna meg —, azt írta: „Ez motiváció arra, hogy a helyes úton maradjak.”

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés