Hirdetés

Hatalmas bajban vannak az iPhone-osok: rendkívül fejlett kibertámadás érte a felhasználókat

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ijesztő és rendkívül fejlett kibertámadás érte az iPhone-felhasználókat legalább 92 országban, köztük Indiában is. A vállalat e-mailben figyelmeztette a megcélzott felhasználókat, hogy a hackerek célja "az iPhone távoli kompromittálása" volt. A történtek után azonnal frissítették az útmutatását a beszivárgásos esetekről. 

A "zsoldos támadásoknak" nevezett támadások valójában nem az átlagos felhasználókra vadásznak, és nem az a céljuk, hogy lecsapolják a bankszámlánkat vagy más személyes adatokat szerezzenek meg. Ehelyett a magasabb pozícióban lévő személyeket veszik célba. Az Apple szerint ezek jellemzően politikusok, diplomaták, újságírók és aktivisták. "A zsoldos kémszoftver-támadások rendkívüli költsége, kifinomultsága és világméretű jellege miatt a ma létező legfejlettebb digitális fenyegetések közé tartoznak" - írja az Apple új útmutatójában. 

"Az ilyen támadások sokkal összetettebbek, mint a rendszeres kiberbűnözői tevékenység és a fogyasztói kártevők, mivel a zsoldos kémszoftver-támadók kivételes erőforrásokat alkalmaznak, hogy nagyon kis számú konkrét személyt és azok eszközeit célozzák meg. Ezek a támadások kivételesen jól finanszírozottak és idővel fejlődnek is" - jegyezték meg.

Bár a legutóbbi figyelmeztetés kihagyja az "államilag támogatott" kifejezést - a Reuters arról számolt be, hogy az Apple-t tavaly ősszel az indiai kormánnyal és annak ellenzéki vezetőivel történt incidens miatt támadás érte -, a technológiai óriás továbbra is megjegyzi, hogy ezek a támadások "hagyományosan állami szereplőkkel kapcsolatosak" - írja a New York Post. 

2021 óta legalább 150 nemzet felhasználóit figyelmeztette az Apple, hogy készülékeiket érinthették a "kivételesen jól finanszírozott" támadások, amelyek az idő múlásával egyre javultak és fejlődtek. Érintettség esetén egy "fenyegetés-értesítés" jelenik meg online az Apple egyik weboldalának tetején, miután a felhasználók bejelentkeztek az Apple ID-jukkal az appleid.apple.com oldalon keresztül. Az Apple ezután egy e-mailt és egy iMessage-üzenetet is küld a felhasználó telefonjára és a hozzá tartozó e-mail címre.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés