Hirdetés

Taylor Swift egy listára került Elon Muskkal: a popsztár is a világ leggazdagabb emberei között van

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Taylor Swift csatlakozott Elon Muskhoz, aki egy új lista szerint a világ leggazdagabb emberei közé tartozik.

Az amerikai popsztár 1,1 milliárd dollárral került be először a Forbes világ milliárdosainak listájára, Sam Altmannal, a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciával működő chatbot megalkotójával együtt, akinek 1 milliárd dollár a vagyona - írja a BBC.

A lista élén az LVMH francia luxuscikkeket gyártó Bernard Arnault és családja állt 233 milliárd dolláros becsült vagyonnal.

A Forbes szerint 2024-re rekordszámú, 2781 milliárdos volt.

Ez a szám 141-gyel több, mint tavaly, és 26-tal több, mint az előző, 2021-ben felállított rekord. A Forbes hozzátette, hogy az elit gazdagabb, mint valaha - 14,2 billió dolláros együttes vagyonnal.

Az énekes-dalszerző Swift a megasztár státusz elérése után került fel a gazdagok listájára. A 34 éves sztár az idei Grammy-díjátadón ellopta a show-t, ugyanis ő lett az első előadó, aki négyszer nyerte el az év albumának járó díjat.

Az 1989 (Taylor's Version) című albuma a tavalyi év legkelendőbb bakelitlemeze volt.

Swift sikere nem csak a zene világára korlátozódik. Neki tulajdonítják azt is, hogy növekedni kezdtek az NFL-meccsek nézettségei, hiszen párja, Travis Kelce az NFL-bajnok a Kansas City Chiefs sztárja.

A világ 10 leggazdagabb embere közül nyolc az Egyesült Államokból származik, közülük hatan a technológiai iparágakban szerezték a pénzüket.

A francia Arnault és családja után Musk, a Tesla és az X (korábban Twitter) tulajdonosa szerepel a második helyen, becsült nettó vagyonával, amely 195 milliárd dollár.

Őt követi a harmadik helyen Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa.

Musk vagyona 8 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, de elmarad a 2021 novemberében elért nettó vagyonától, amikor is ő lett az első ember, akinek 300 milliárd dollárja van.

A Forbes listájára felkerült még a kosárlabda-legenda Magic Johnson 1,2 milliárd dolláros vagyonnal, valamint az amerikai Law and Order és Chicago PD sorozatok mögött álló Dick Wolf televíziós producer, szintén 1,2 milliárd dollárral.

Chase Peterson-Withorn, a Forbes vagyonelemekkel foglalkozó vezető szerkesztője szerint "elképesztő" év volt a világ leggazdagabb emberei számára.

"Rekordszámú, 14 szupergazdagnak van 12 számjegyű vagyona. A szupergazdagok még a sokakat érintő pénzügyi bizonytalanság idején is virágoznak" - tette hozzá.

A 100 milliárd dolláros klub

Hivatkozás másolása

A Forbes szerint a 2024-es milliárdosok köre 255 százalékkal gazdagabb, mint egy évtizeddel ezelőtt, és jelenleg összesen 2 billió dollár értékű, ami azt jelenti, hogy a világ 2781 milliárdosának mindössze 0,5 százaléka rendelkezik a milliárdos vagyon 14 százalékával.

Földrajzilag még mindig az Egyesült Államokban van több milliárdos, mint bármely más országban, a listán rekordszámú, 813 milliárdos szerepel. A második helyen Kína áll, majd India következik.

Az Egyesült Királyságban Michael Platt fedezeti alapkezelő a leggazdagabb ember, őt követi Sir Jim Ratcliffe, a Manchester United résztulajdonosa és Sir James Dyson feltaláló.

A Forbes közölte, hogy 189 ember maradt le az idei listáról, köztük 129-en a szárazföldi Kínából, ahol a gyenge fogyasztói kiadások és az ingatlanpiac összeomlása milliárdokat tüntetett el a portfóliókból.

További 32 milliárdos halt meg, köztük Mohamed Al-Fayed egyiptomi mágnás, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, Sebastián Piñera volt chilei elnök és Jimmy Buffett, a Margaritaville énekese.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés