Hirdetés

Szuperkeddi áttörés: Donald Trump brutális erővel jön vissza

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Donald Trump fölényes győzelmet aratott a szuperkeddi republikánus előválasztásokon, amivel megszilárdította vezetését a republikánus elnökjelöltségért folytatott előválasztáson. Ezzel szinte biztosan ő lesz Joe Biden kihívója novemberben. 

Érik a Biden-Trump visszavágó

Hivatkozás másolása

Tizenöt államban - köztük Kaliforniában és Texasban - rendeztek előválasztást a 2024-es szuperkedden az Egyesült Államokban. Nincs meglepetés: a 15 államból 10-et Donald Trump biztosan megnyert, Joe Biden pedig mindegyik államot besöpörte a másik oldalon.

Trump nemcsak Texasban aratott elsöprő győzelmet Nikki Haley felett, de Virginiában is kényelmesen nyert, amit eddig Haley számára nyerhető államként könyveltek el.

Az idei szuperkedd sem a republikánusoknál, sem a demokratáknál nem hozott különösebb izgalmakat, mivel Biden és Trump már a keddi szavazólapok leadása előtt gyakorlatilag bebiztosították a pártjaik jelölését.

Nikki Haley, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete, Donald Trump utolsóként versenyben maradt érdemi republikánus ellenlábasa minden államot elveszített azóta, hogy januárban Iowában, az első megmérettetésen a harmadik lett Trump és az azóta a volt elnök javára visszalépett Ron DeSantis floridai kormányzó mögött.

Trumppal egyszerűen nem tudtak mit kezdeni

Hivatkozás másolása

A kétszer vád alá helyezett, 2020-ban hétmillió szavazattal legyőzött, és négy bíróságon 91 bűncselekmény vádjával szembenéző Trump elképesztő visszatérést produkált az előválasztások során: a munkásosztálybeli, vidéki és fehér szavazók körében mutatott vonzereje várhatóan a jelöltségig viszi majd, és a keddi 15 előválasztás többségét is megnyeri – ha ugyan nem az összeset.

A RealClearPolitics közvélemény-kutatási átlagai szerint a 77 éves Trump két ponttal vezet Biden előtt. Korábban írtunk arról, hogy Biden kulcsterületeken van lemaradva Trump mögött.

Haley a jelöltség megszerzéséhez szükséges delegáltaknak csak egy maroknyi részét gyűjtheti össze – a volt ENSZ-nagykövet jómódú, külvárosi diplomásokból álló támogatói bázisa még Trump megszorongatására sem elég a jelek szerint.

Haley számára itt a vég?

Hivatkozás másolása

"Ma van [Haley jelöltségének] utolsó napja" - mondta Andrew Pugel fizikus az AFP-nek a kaliforniai Huntington Beach egyik szavazóhelyiségében, bár hozzátette, hogy okos dolog lenne Trump részéről, ha Haleyt tenné meg [alelnök]jelöltjének, és "egyesítené az országot".

Trump szuperkeddi győzelmei közé tartozott Maine, egyike annak a három államnak, amelyik megpróbálta őt távol tartani a szavazólapokról a 2020-as választások eredményeinek megsemmisítésére irányuló törekvése és a Capitolium elleni támadásban való állítólagos részvétele miatt.

A legfelsőbb bíróság azonban hétfőn megsemmisítette Trump kizárására irányuló döntéseket, és ezzel minden államban szabaddá tette az utat a volt elnök számára a részvétel előtt.

A szuperkeddi győzelmekkel Trump matematikailag nem tudná lezárni a republikánus jelöltségért folytatott versenyt, de kampánycsapata arra számít, hogy ez legkésőbb március 19-ig bekövetkezik.

Biden a demokrata előválasztásokon két, gyakorlatilag ismeretlen kihívóval küzd, így a hivatalban lévő elnök újbóli jelölése csak formalitás. Biden csütörtökön tartja a kongresszus előtt az Unió helyzetéről szóló éves beszédét, amely alkalmat ad arra, hogy ismertesse programját.

A 81 éves Biden a szuperkedden sima győzelmeket aratott, majd gyorsan küldött támogatóinak egy adománygyűjtő e-mailt. "Ezen a választáson mi mérkőzünk meg a MAGA- [Make America Great Again, Trump 2016-os kampányszlogenje] jobboldal ellen, és nagy csapatra lesz szükség, hogy befejezzük a munkát" - közölte az elnök.

Taylor Swift is beszállt

Hivatkozás másolása

Mivel egyes előrejelzések szerint alacsony lesz az előválasztási részvétel, Taylor Swift popsztár Instagram-üzenetében szavazásra buzdította az embereket. Nem támogatott egyetlen jelöltet sem, bár a demokraták remélik, hogy novemberben nyilvánosan Biden mögé áll.

Trump világossá tette, hogy az előválasztásokon túl a választások napjára tekint, de Haley kampánya azzal a veszéllyel fenyeget a számára, hogy a mérsékelt republikánusok eltávolodnak tőle.

A megfigyelők egy része arra számít, hogy az 52 éves Haley a szuperkedd után befejezheti a kampányát, bár matematikailag még van értelme folytatnia.

Haley kampányában azzal érvel, hogy a közvélemény 2016 óta szinte minden szavazáson elutasította Trump megosztó politikáját, és figyelmeztetett a volt elnököt körülvevő "káoszra" és jogi ügyekre. Az exelnök csak idén kilenc napot töltött a bíróságon - bár a bírósági megjelenéseket is sikerült támogatóinak feltüzelésére fordítania.

Az 55 Stephanie Perini-Hegarty a massachusettsi Quincyben szavazott Bidenre. "Úgy gondolom, hogy olyan vezetőre van szükségünk, aki nem keveredik korrupcióba, és aki az emberek érdekeit fogja szem előtt tartani" - mondta az AFP-nek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés