Hirdetés

Meglepő tünetet okozhat a szorongás – így lehet tenni ellene

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy neurológus-csontkovács elárult egy egyszerű gyakorlatot, amely enyhíti a szorongás egyik legrosszabb, leggyakoribb, de meglepő tünetét, a légszomjat.

Valószínűleg sokan éreztek már a mellkasukban légszomjat, amikor úgy érezték, hogy nem jut elegendő levegő a tüdejükbe. "A légszomj az egyik legrosszabb szorongásos és POTS [poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma-] tünet” – mondta Dr. Kwan Kin Pang, funkcionális neurológus és csontkovács egy TikTok-videóban. A szorongás sokféleképpen jelentkezhet, és évről évre egyre több amerikait érint – írja a New York Post.

A POTS egy olyan állapot, amelyet a szabályozatlan idegrendszer okoz, és számos tünetet produkál. Ilyen például, amikor az ember fekvő helyzetből feláll és gyors szívverést, szédülést és légszomjat tapasztal. "Próbálsz lélegezni, de úgy érzed, hogy a bejutó levegő nem elég. Kikényszerítesz egy ásítást, de még mindig nem tudod elég levegővel megtölteni a tüdődet. Olyan, mintha nem lenne elég oxigén a levegőben, vagy mintha túl gyenge lenne a tüdőd” – magyarázta a jelenséget Pang. A szakember videóját már 18,2 milliószor tekintették meg, és emberek ezrei köszönték meg Pangnak, hogy végre nevet adott az alattomos tünetnek.

A szakértő ezután egy újabb videót feltöltött, amelyben egy olyan gyakorlatot mutatott be, ami állítása szerint stabilizálja az idegrendszert és csillapítja a légszomjat.

A szakember a videóban leült egy székre, és a közvetlenül előtte lévő falon lévő körre fókuszált. Mint mondta, bármilyen szemmagasságban lévő tárgy megfelel fókuszpontként. Az orvos ezután lassan elkezdte forgatni a fejét balról jobbra, miközben a fókuszt még mindig a körön tartotta. Néhány fordulat után lassan felállt a helyéről, miközben továbbra is forgatta a fejét, végig a pontra koncentrálva.

Pang azt tanácsolta azoknak, akik légszomjjal küzdenek, hogy naponta kétszer ismételjék meg a gyakorlatot, de hagyják abba, ha szédülni kezdenek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés