Hirdetés

Szoboszlai Dominik kormányt buktathat

Nap Híre portré Nap Híre

Mint ismert, a magyar válogatott az utolsó pillanatban elért döntetlennel biztosította be a helyét az Európa-bajnokságon a múlt csütörtöki, Bulgária-Magyarország selejtezőn. Ám a mérkőzés teljes botrányba fulladt már azelőtt, hogy egyáltalán megtartották volna. A naphire.hu is folyamatosan beszámolt arról a bohóckodásról, ami Bulgáriában történt a sportesemény megrendezése körül, majd arról is írtunk, hogy a meccs után elszabadult a pokol az országban. 

Az Index most azt írja, a találkozó miatt kitört botrány a teljes bolgár kormányt elsöpörheti. Bár a Bolgár Labdarúgó-szövetség megpróbált mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüljék az ellenük tüntető szurkolók haragját, végül nem sikerült megállítani a bajt és irgalmatlan balhé tört ki Szófiában a mérkőzés után. Az utcán véres összecsapások alakultak ki, a szurkolók és a rendőrök egymást püfölték több helyszínen is. A hatóságok kegyetlenül léptek fel a drukkerekkel szemben, még vízágyút is bevetettek. A szurkolók is messzire mentek, autókat gyújtogattak fel. 

Az összecsapások vége végül az lett, hogy negyven személyt vettek őrizetbe, harminc rendőr, valamint több mint húsz szurkoló pedig megsérült

Az eset óriási botrányt váltott ki Bulgáriában, Szoboszlaiék meccse gyakorlatilag belpolitikai válságot robbantott ki, hiszen rögtön beindult a felelős keresése: pénteken már menesztették a belügyminiszter-helyettest. Mint ahogyan akkor Nyikolaj Denkov miniszterelnök fogalmazott, "a futball ünneplése helyett fenyegető erőszakos jelenetek voltak megfigyelhetők. Az ok a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFS) hosszú ideje fennálló vezetősége, amely a bolgár labdarúgást hanyatlásba taszította. A belügyminisztérium részéről is vannak hibák, nem hunyhatunk szemet az erőszakos jelenetek felett, amikor egyes rendőrök ütlegelték és rugdosták az elesett polgárokat" - idézte a lap.

 

A bolgárok azonban nem elégedtek meg ennyivel, további fejeket követelnek és a felelősség kérdése már a legmagasabb szintekig is eljutott. Hétfő délután már a miniszterelnök lemondását is belengették. A hírek szerint Denkov hétfőn a kormány egyeztetésen úgy fogalmazott: "amennyiben Kalin Sztojanov belügyminiszter nem érti meg, hogy ez rendkívüli helyzet, és rendkívüli büntetést von maga után, akkor ő maga él a lemondás lehetőségével”. "Nem lehetek olyan kormány miniszterelnöke, amely embereket ver össze az utcán" - jelentette ki. 

Denkov egyébként követelte az erőszakos rendőrök megnevezését és megbüntetését is, emellett pedig kezdeményezte egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés