Hirdetés

(18+) Fegyveresek rendeztek brutális vérengzést egy építkezésen, többen meghaltak

Nap Híre portré Nap Híre

Fegyveresek megöltek egy orvost és legalább hat vendégmunkást, legkevesebb öt embert pedig megsebesítettek egy stratégiai léptékű alagútépítésnél Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén - jelentették hétfőn a hatóságok.

Az indiai rendőrség terrorcselekménynek minősítette, és a Dzsammu és Kasmír szövetségi állam függetlenségéért küzdő muzulmán szakadár szélsőségeseknek tulajdonította a Szonamarg város közelében zajló építkezés mellett, a munkások szálláshelyén vasárnap este végrehajtott támadást.

A jelentés szerint az akcióban legalább két fegyveres vett részt, akik válogatás nélkül tüzet nyitottak a Gagangir nevű faluban létesített tábor étkezdéjében vacsorára összegyűlt, többnyire India más területeiről érkezett dolgozókra.

Az áldozatok - egy kasmíri orvos, egy szintén helyi, valamint öt vendégmunkás és tisztviselő - közül ketten a helyszínen, öten a kórházba szállításukat követően haltak meg.

Amit Shah indiai belügyminiszter az X-en azt írta, hogy az indiai biztonsági erők "a legkeményebb válaszlépéssel" , kíméletlenül lesújtanak a támadás mögött állókra - írja az MTI.

India célja a nagyszabású kasmíri alagútépítéssel, hogy összeköttetést létesítsen a Kasmír-völgy és az év felében a havazások miatt elszigetelt Ladak régió között. Szakértők szerint a Tibeti-fennsíkkal, illetve de facto Pakisztánnal és Kínával határos, mindhárom fél számára stratégiailag fontos térségben épülő alagút leginkább az indiai hadsereg helyi képességeit javítja.

Pakisztán és India is teljes egészében magának követeli Kasmírt. Az 1947-es függetlenség óta három háborút is vívtak egymással a területért, amelynek India ellenőrzése alatt álló részén 1989 óta tartó felkelésben tízezrek vesztették már életüket.

A muszlim fegyveresek korábban is rendszeresen megtámadták a kasmíri gyümölcsösökben, rizsföldeken és építkezéseken dolgozó helyi- és vendégmunkásokat. A múlt héten egy agyonlőtt, Bihar államból származó munkás holttestére bukkantak a kasmíri Sopjan régióban. Júliusban pedig két terrortámadásban legalább kilenc indiai katonát öltek meg a szakadárok.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés