Hirdetés

“Nem hittem el, hogy van ilyen” - Százezreket bukott az ATV műsorvezetője

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Szlazsánszky Ferenc élő adásban ismerte el egy betelefonálónak, hogy alaposan befürdött a családi beruházásával. A története mégis happy enddel zárult.

Nem mindennapi titkot árult el a magánéletéről az ATV Fórum népszerű műsorvezetője: Szlazsánszky Ferenc egy betelefonálóval történt beszélgetés alatt jegyezte meg, százezreket bukott, amikor belevágott a napelem-projektbe. Az adást követően a Naphire.hu-nak pedig további részleteket is elárult. 

“Át akartam állni napelemre, le is szerződtem egy céggel, ami a legprofibbnak tűnt és olcsó volt, aztán az engedélyeztetésnél folyamatosan csúsztak a határidők, végül pedig  elismerték, hogy - mivel az állam szabályozza a napelempiacot és adja ki az engedélyeket, - fogalmuk sincs, mikor érkezik meg az én engedélyem. Addig nincs mit tenni, várni kell” 

- magyarázta a műsorvezető, majd megtörtént a legrosszabb.

“Volt egy bizonyos határidő: ha addig az ember nem kap engedélyt, akkor kicsúszik az állami kedvezményből. Az engedély nem jött, sőt szigorítás következett: nem lehet visszatáplálni a napenergiát, majd mégis vissza lehet, de nem az eredetileg ígért kedvezményekkel  számolják el... Egyre kevésbé érte meg, ezért egy idő után azt mondtam, inkább nem költök erre 3,4 millió forintot” - emlékezett a Naphire.hu-nak Szlazsánszky, aki a Fórumban is elárulta: közel 300 ezer forintot fizetett így a dokumentáció elkészítéséért, ami a gyakorlatban a semmivel ért fel. 

Azt is elmondta, hogy ha meg is valósult volna a több milliós beruházás, az még nem tartalmazta volna a speciális fűtőpaneleket, amelyek fel tudták volna használni a napenergia segítségével előállított áramot. De a története pozitív fordulatot vett.

Az ATV műsorvezetője ugyanis egy szakembertől úgy értesült, hogy hűtő-fűtő klímával lényegesen jobban járhat. 

“Ennek a beruházásnak az ára pont a fele volt, és ebben benne vannak a fűtőeszközök is. Minden szobában felszereltek egy-egy klímát, ami fűteni is képes. A központi egység pedig az épületen kívül van. Egy egység áramból akár öt egységnyi hőenergiát képes leadni. Nem hittem el, hogy van ilyen, mert ellentmondani látszik a termodinamika első főtételének” 

– mondta lapunknak, majd azt is hozzátette, hogy egy európai uniós rendeletnek köszönhetően a fűtő-hűtő klímák olcsón működtethetők. “Októbertől áprilisig, tehát az év felében 23,5 forint/KWh áron adják a H tarifás áramot. Ezzel ösztönzik a lakosságot Európa szerte, hogy minél hatékonyabb módon hűtsön és fűtsön” - magyarázta a műsorvezető.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés