Hirdetés

Most derült ki: a hétvégi hosszabb alvással megelőzhetjük a szívrohamot

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Sleep Healt című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a hétvégi alvás a szív- és érrendszeri egészség javulásával járhat.

A kínai Nanjingi Orvosi Egyetem kutatói a Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) adatait elemezték, amely 3400 20 éves és idősebb amerikai felnőtt adatait gyűjtötte össze 2017 és 2018 között. A felmérés során információt gyűjtöttek arról, hogy a résztvevők mennyi időt aludtak hétköznap és hétvégén, valamint arról, hogy volt-e szívbetegségük, magas vérnyomásuk és/vagy cukorbetegségük.

Kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik hétvégén legalább egy órával többet aludtak, mint hétköznap, alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek aránya azokhoz képest, akik nem aludták ki magukat - írja a New York Post.

A kockázat csökkenése azoknál volt a legjelentősebb, akik hétköznap kevesebb mint hat órát aludtak, hétvégén pedig legalább két órával többet.

"Ha kevesebb mint hat órát alszunk éjszakánként, megnő a stresszhormonok felszabadulása, valamint a szívroham és a szélütés kockázata" - mondta Dr. Marc Siegel, a NYU Langone Medical Center klinikai professzora. 

Dr. Biquan Luo alvásszakértő és a LumosTech vezérigazgatója azt mondja a tanulmány kapcsán, hogy a folyamatos alványhiány krónikus fáradtsághoz és elhízáshoz vezethet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatát okozhatja. Azt azonban megjegyezte, hogy az "alvásadósság" felszámolása még nem fordítja vissza teljesen a krónikus alváshiány hatásait.

A napokban írtunk arról is, hogy mennyire veszélyes lehet az alvászavar, és megosztottunk öt tippet azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet leküzdeni azt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés