Hirdetés

Komoly szigorítás jöhet az autósoknak

Nap Híre portré Nap Híre

Simán ugorhat a jogsi, ha valaki ittasan vezet az Európai Unióban, vagy más súlyos szabályt szeg meg.

Szigorítana a közúti közlekedési szabálysértésekkel szemben az Európai Unió - írja az Infostart. A most hatályos szabályok alapján, ha egy sofőr egy közlekedési szabálysértés miatt elveszíti a jogosítványát egy másik uniós országban, mint amelyik a jogosítványát kiállította, a legtöbb esetben a szankció csak abban az országban alkalmazandó, ahol a jogsértést elkövették, és az EU többi részén nem jár korlátozással.

Épp ezen változtatnának most az Európai Parlament képviselői, akik az erről szóló előterjesztést meg is szavazták. 

Annak biztosítása érdekében, hogy a külföldi illetőségű személy vezetői engedélyének felfüggesztését, korlátozását vagy visszavonását valamennyi uniós országban alkalmazzák, az új szabályok előírnák, hogy az erről szóló határozatot továbbítani kell a vezetői engedélyt kiállító uniós országnak.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy az érvényes jogosítvány nélküli vezetést vegyék fel a súlyos közlekedési szabálysértések - mint az ittas vezetés, a halálos közlekedési baleset okozása - közé. 

Az is súlyos szabálysértés, ha valaki 50 km/órával lépi túl a sebességkorlátozást, ami szintén vezetéstől való eltiltáshoz vezethet.

Az Európai Parlament azt is javasolja, hogy az uniós országoknak tíz munkanapos határidőt szabjanak meg arra, hogy tájékoztassák egymást a járművezetők jogosítványtól való megfosztásáról szóló határozatokról, 15 munkanapos határidőt pedig annak eldöntésére, hogy a gépjárművezetéstől való eltiltás alkalmazandó-e az egész EU-ban. Az érintett járművezetőt hét munkanapon belül tájékoztatni kellene a végleges döntésről.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés