Hirdetés

Nincs többé visszaút: Észak-Korea készen áll a háborúra

Virág Sára portré Virág Sára

Megkezdődött Észak-Korea bosszúja: felrobbantotta a Dél-Koreával közös összekötőút egyes szakaszait a határ menti demilitarizált övezet ellenőrzése alatt álló részén, és "ellenséges államnak" deklarálta a szomszédját. Válaszként a dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le. 

A Koreai Néphadsereg megsemmisítette két ország közti 60 méter hosszú út- és vasútszakaszt "Észak és Dél teljes szétválasztásának a részeként" - közölte a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) csütörtökön. A robbantások előzménye, hogy Phenjan azt állítja, Dél-Korea pénteken Észak-ellenes politikai propagandaanyagokat szétszóró drónokat küldött az északi fővárosba. A KCNA szerint az útszakasz felrobbantása egy "elkerülhetetlen és teljesen legitim intézkedés volt, Észak-Korea alkotmányával teljes összhangban, amely egyértelműen ellenségnek tekinti Dél-Koreát". 

A KCNA idézte a védelmi minisztérium szóvivőjét is, aki azt mondta, Phenjan további intézkedéseket fog tenni a határ "állandó megerősítése érdekében", részleteket azonban nem közölt. A politikai szórólapok beröptetése miatt Kim Dzsongun észak-koreai vezető „az ellenség egyértelmű provokációja miatt” hétfőn összehívott egy biztonsági tanácskozást,  amelyen azonnali katonai válaszlépésekben állapodtak meg. Az észak-koreai vezető emellett egy alkotmánymódosítást is elrendelt, amellyel Dél-Koreát egyértelműen "főellenségnek" kiáltják ki, és deklarálják a dél-koreai területek elfoglalására vonatkozó katonai kötelezettséget egy esetleges háború esetén. 

Kim Dzsongun már egy januári parlamenti beszédében úgy fogalmazott: a Dél-Koreával való egyesülés abszolút lehetetlen, ezért az alkotmányt is meg kell változtatni, hogy a szomszédos országot különálló "ellenségnek" határozzák meg – írja az Al Jazeera. "Nem akarunk háborút, de nem áll szándékunkban elkerülni sem" – fogalmazott a KCNA szerint. Dél-Korea kedden jelentette, hogy Észak-Korea felrobbantotta a két ország használaton kívüli utainak az ő oldalára eső részét. A két Korea közti feszültség folyamatosan fokozódott azóta, hogy 2018-ban megszűnt az a katonai megállapodás is, amelynek a célja a határ menti összecsapások csökkentése volt. 

Kim Dzsongun a parlamenti ülésen elmondott beszédében úgy fogalmazott, Dél-Koreát az egyesülés és a megbékélés ellentettjeként kell tekinteni. Emellett szorgalmazta, hogy jöjjenek létre olyan iskolás programok, amelyek már fiatal kortól azt az üzenetet közvetítik, hogy Dél-Korea a béke és a nyugalom ellensége. Továbbá bejelenette, hogy enek fényében három olyan szervezet is megszűnik, amelynek a munkája a Dél-Koreával való párbeszéd a gazdasági kapcsolatok előmozdítása lett volna. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés