Hirdetés

Szicíliai lakás 1200 forintból? Még Ön is hozzájuthat egyhez!

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A fogyatkozó olasz városok az elmúlt években minden eszközt megragadtak, hogy új lakosokat édesgessenek magukhoz. Néhol annyira szükség van az emberekre, hogy fillérekért árulják az ingatlanokat - szinte szó szerint.

Fotó: Pixabay

Miután 2019-ben és 2021-ben óriási keresletet tapasztaltak a korábbi pár dolláros otthonok iránt, a szicíliai Sambuca di Sicilia egy harmadik körre készül. Ezúttal 3 eurós, azaz csaknem 1200 forintos induló árral bocsátják licitre az eladó ingatlanokat.

A CNN-nek Giuseppe Cacioppo újonnan megválasztott polgármester azt mondta, a külföldiek özönlenek, hogy megvegyék az olcsó ingatlanokat. Cacioppo arra bátorítja a régióba tartó potenciális vásárlókat, hogy látogassanak el a városba, és nézzék meg az ezúttal mintegy 12 eladó lakást. 

A polgármester szerint a régi Saracen negyedben található, rendelkezésre álló otthonok szerkezetileg teljesen rendben vannak, de felújításra szorulnak. 

Szükséghelyzetből sláger

Hivatkozás másolása

Sambuca 2019-ben került a címlapokra, amikor 16 lakást kínált eladásra egy euróért. Két évvel később a város egy második adag lakást is felajánlott, ekkor már két euróért. Az akció hatalmas sláger lett, még a Közel-Keletről is érkeztek vásárlók, és ez összesen 20 millió euró beáramlásával segített felpezsdíteni a helyi gazdaságot.

Ez magában foglalja az új panziókból, a városban megnyílt új üzletekből, valamint az építészekkel, építészekkel, földmérőkkel és közjegyzőkkel kötött szerződésekből származó forgalmat.

Sambuca diadalmas erőfeszítései az üres lakások eladására nagyrészt annak köszönhetőek, hogy az ingatlanok az önkormányzat tulajdonában vannak, és már évek óta elhagyatottan állnak. 

Más elnéptelenedett olasz városok, mint például a Rómától délre fekvő Patrica középkori falu, hasonló programokat próbáltak elindítani, de nehezen tudták felkutatni a korábbi tulajdonosokat, hogy engedélyt kapjanak az üres házak eladására.

Egy földrengéssel kezdődött minden

Hivatkozás másolása

Sambuca hatóságai a város elhagyott házait azután vették birtokba, hogy 1969-ben földrengés rázta meg a környező Belice-völgyet. A természeti katasztrófa miatt a helyiek elmenekültek, és üres házakat hagytak maguk után.

„Róma akkori kormánya külön törvényt fogadott el Sambuca újjáélesztésére, amely a városháza tulajdonába adta az elhagyott házakat, így mi úgy rendelkezünk velük, ahogy akarunk, és nincsenek köztes szervek” - mondja Cacioppo. Ez azt jelenti, hogy az értékesítési folyamat sokkal gyorsabb, mivel a helyi hatóságoknak nem kell kapcsolatot tartaniuk a tulajdonosok és a vevők között.

Az ezúttal eladásra kínált ingatlanok között vannak egy-, két- vagy három hálószobás, 50-80 négyzetméteres, aranybarna kövekből épült, egy- vagy háromszintes épületek is.

Sokuknak vasból kovácsolt erkélye van, amely macskaköves sikátorokra és panorámateraszokra néz, valamint eredeti, zöldre festett, régi faajtókkal és ablakokkal rendelkeznek.

A korábbi liciteken nyertes vevők közül sokan végül több ingatlant is vásároltak a városban. Ezek gyakran egymás mellett álló házak voltak, ami azt jelentette, hogy egyetlen nagy ingatlanná bővíthetők.

A legtöbb ember, akit Szicília e távoli, a turisták tömegeitől távol eső pontjára csábítottak, az Egyesült Államokból származik. Ez hozzájárult egy „Kis-Amerika” kialakulásához, mivel a legtöbb lakos, még az idősebbek is, beszélnek valamelyest angolul - persze szicíliai akcentussal.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés