Hirdetés

Óriási bajban van, tönkremehet a magyarok kedvenc nyaralóhelye

Nap Híre portré Nap Híre

Szmogtakaró borítja be Milánót, Szicíliában üresek a víztározók, Piemontban pedig visszaesett a bortermelés. Olaszországban a csapadék hiánya súlyosbítja a légszennyezést és aszályos időszakot idéz elő.

A benzines és dízelautókat kedden kitiltották az utakról Milánóban és Lombardia nyolc másik városában, miután az észak-olasz ipari régióban az egészségre veszélyes mértékű légszennyezést regisztráltak.

"A szmog szintje elviselhetetlenné vált" - mondta az AFPTV-nek a 60 éves Sergio, aki 36 éve él Milánó környékén.

A magas légszennyezettség három tényezőre vezethető vissza a Legambiente olasz környezetvédelmi csoport szerint: a közúti közlekedés kibocsátására, a lakások fűtésére és a mezőgazdaságra, főképp az intenzív állattartásból származó hulladékokra (az állattartó telepeken elhullott gazdasági haszonállatok tetemei, továbbá tartoznak az olyan húsok, halak, tej és tojás, illetve ezek termékei is, melyeket különböző okok miatt nem szánnak emberi fogyasztásra – a szerk.), amelyeknek a mezőgazdasági területeken történő szétpermetezését éppen ezért megtiltották a hatóságok. Andrea Minutolo, a Legambiente szakértője az AFP-nek elmondta, hogy nem véletlen, hogy a légszennyezettségi szintek februárban emelkedtek, mivel a régióban január végén feloldották a hulladékok permetezésére vonatkozó egy hónapos tilalmat.

"Az ég szürke, még akkor is, ha felhőtlen nap van. A levegő minősége Milánóban soha nem volt túl jó, most pedig undorító" - mondta a 22 éves Paolo Ciacco, aki elmondta, hogy fontolgatja a maszk viselését.

Észak-Olaszország évek óta Európa legszennyezettebb területei közé tartozik.

Lombardia problémájának egy része földrajzi eredetű - a hegyek közötti medencében fekszik, ami azt jelenti, hogy rosszul szellőzik. A tiszta levegőért küzdő aktivisták szerint azonban a hatóságok túl gyakran használják ezt a hátrányt kifogásként a magas légszennyezettségi szintre. Közben a fővárosban, Rómában is magas szállópor-szintet regisztráltak.

A méhek túl korán ébredtek

Hivatkozás másolása

Olaszország különböző régióiban aszály vagy súlyos csapadékhiány van. Az Alpokban és az Appenninekben is csökkent a hó mennyisége. Az olasz hóvíz-egyenérték - a hótömegben tárolt vízmennyiség egyenértéke - ebben a hónapban 64 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a CIMA kutatási alapítvány szerint.

A csapadékhiány súlyosbítja az amúgy is nehéz helyzetet, miután a tavalyi hőséghullámok csökkentették a tározók szintjét és megnövelték a vízfogyasztást. Szicíliában a hónap elején természeti katasztrófahelyzetet hirdettek az aszály miatt, míg Szardínia szigetén korlátozzák a gazdák által felhasználható vízmennyiséget. A tározók vízszintje ott 23 százalékkal alacsonyabb az elmúlt 14 év átlagához képest.

A déli Puglia és Basilicata régiók szintén szenvednek, a mezőgazdasági termelők szövetsége a hétvégén arra figyelmeztetett, hogy a magas hőmérséklet méhek ezreit ébresztette fel idő előtt téli álmukból. Ez veszélyezteti egyes növények beporzását, mivel a méhek nincsenek szinkronban a növények virágzási időszakával.

Eközben az északnyugati Piemont hétfőn arra kérte a mezőgazdasági minisztériumot, hogy szintén hirdessen természeti katasztrófahelyzetet a régiót sújtó aszály miatt, mondván, hogy az hatással volt a szőlőültetvényekre és "jelentős" visszaesést okozott a bortermelésben.

Szakértők szerint az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás fokozza a szélsőséges időjárási jelenségek, például a hőhullámok, aszályok és erdőtüzek intenzitását és gyakoriságát. A bolygót felmelegítő, főként a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó kibocsátások az elmúlt években emelkedtek. A tudósok szerint ebben az évtizedben majdnem a felére kell csökkennie.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés