Hirdetés

Elszabadulhat a pokol - életveszélyben a szaúdi koronaherceg?

Virág Sára portré Virág Sára

Szaúd-Arábia koronahercege, Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd az utóbbi időben többször is arra utalt az Egyesült Államoknak, hogy könnyen lehetséges, a kettejük között fonódó szövetség miatt hamarosan merénylet áldozata lesz. Ám könnyen lehetséges, hogy a szaúdi herceg ezt csak arra használja, hogy zsarolja Amerikát. 

A szaúdi trónörökös nemrégiben megpedzegette az amerikai kongresszus tagjainak, hogy gyakorlatilag a saját életét sodorja veszélybe azzal, hogy alkut köt az Egyesült Államokkal és Izraellel, amely alku normalizálná a szaudi-izraeli kapcsolatokat is. Egy alkalommal még Anvar Szadat egyiptomi elnökre is utalt, akit egy Izraellel kötött megállapodás után gyilkoltak meg, és megkérdezte, hogy mégis mit tett az Egyesült Államok Szadat védelmében. Emellett azokat a fenyegetéseket is megemlítette, amelyek akkor érik, ha a palesztin államhoz vezető valódi útról beszél – mint mondta, ez különösen érzékeny téma most a gázai háború fényében. 

A Politico cikke több, az ügyet alaposabban ismerő, névtelenségéhez ragaszkodó forrás elbeszélése alapján született. Ketten közülük részt is vettek az erről zajló tárgyalásokon, amelyek igen "súlyosak és komolyak voltak", a tanulság azonban az, hogy a koronaherceg a jelek szerint a kockázatok ellenére is meg akar állapodni az Egyesült Államokkal és Izraellel. Úgy látja, hogy ez szerződés kulcsfontosságú az országa jövője szempontjából.

A megállapodás még közel sincs kiforrva, jelenleg is tárgyalás alatt állnak a részletek, és egyébként is szigorúan titkos, de többek között olyan elemeket tartalmaz, mint az Egyesült Államok több kérdésben is tanúsított kötelezettségvállalása a szaúdiak felé, beleértve a biztonsági garanciákat, a nukleáris program támogatását és technológiai ipar támogatását. Egyes jelentések szerint ezért cserébe Szaúd-Arábia korlátozná a Kínával való kapcsolatait. Ezen kívül, ami talán még fontosabb, szövetséget kötne Izraellel, ami hatalmas előny lenne a zsidó állam számára, hiszen Szaúd-Arábia - gazdasági ereje és az iszlám legfontosabb szent helyei fölötti ellenőrzése miatt is - prominens szereplő az arab országok között. A szaúdi herceg csak azt fájlalja, hogy Izrael nem akar enged az önálló palesztin állam megszületésének kérdésében, pedig ez kulcsfontosságú lenne. 

Vajon igazat mond-eMohamed bin Szalmán asz-Szaúd, amikor azt állítja, hogy veszélyben az élete? Szaúd-Arábia jelentős társadalmi változásokon ment keresztül, miért lenne ez komolyabb probléma, mind eddig bármelyik?

A válasz erre a kérdésre, hogy a szaúdi herceg talán csak egy jól irányzott marketingfogással bele akarja kényszeríteni Izraelt az általa preferált megállapodásba. 

Hiszen mégiscsak elég komoly az az érv, hogy a saját bőrét viszi vásárra a békeszerződés érdekében. A tisztesség kedvéért azonban szögezzük le: ebben valószínűleg tényleg sok igazság van. A béketeremtés veszélyes ipar, különösen a Közel-Keleten, ahol a herceg már a gázai háború kirobbanása előtt orosz rulettett játszott azzal, hogy nyitott Izrael felé. Több magas rangú szaúdi képviselő is úgy fogalmazott a Politico újságírójának, hogy a koronaherceg szerint a palesztin kérdés megoldása nélkül nem lehet tartós békére számítani. Ennek értelmében ő nem a palesztinokkal empatikus, egyszerűen Szaúd-Arábia akkor profitál ebből a helyzetből, ha az Egyesült Államokkal és Izraellel kötött szerződés tartós lesz, illetve attól tart, hogy az arab világban nem tudja eladni az Izraellel kötött alkut egy palesztin állam létrejötte nélkül.

Az esetleges megállapodás pedig gyökeresen megváltoztathatja a Közel-Keletet, leginkább akkor, ha Szaúd-Arábia és Izrael együttes erővel lépne fel Irán ellen. Ez azonban még a jövő zenéje, ám arra azért lehet számítani, hogy az amerikai elnökválasztás győztese, legyen az akár Trump akár Harris, tovább fogja vinni a tárgyalásokat. Az október hetedikén kirobban háború után sokan attól tartottak, hogy a béketervnek, ha nem is örökre, de jó hosszú időre befellegzett. Jelenleg közel 40 ezer civil áldozatot követelt Izrael gázai hadjárata, ez pedig jelentősen felpiszkálta az egyébként se túl barátságos arab országokat. 

Talán meglepő módon azonban a kulcsszereplők egy pillanatra sem álltak el az alkutól: kiemelt jelentőségűnek tartják a térségbeli béke szempontjából. 

A megállapodással kapcsolatos elképzelésük azonban kiegészült néhány dologgal, például azzal, hogy mindenképpen szükség van egy önálló palesztin államra. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban megfogadta, hogy soha nem fog beleegyezni egy palesztin állam létrehozásába, ebben pedig a kormánykoalíciójának szélsőjobboldali tagjai is maximálisan egyetértenek. Az izraeli közvélemény nagy része is ellenzi az ötletet a Hamász október hetedikei mészárlása óta – írja a lap. Egyelőre pedig nem látni, hogy mi változtatná meg Netanjahu véleményét, hiszen az amerikai elnök rábeszélése eddig nem hatott. Ám a szaúdi koronaherceg "halálos veszélyben forgó élete" lehet hogy végül meggyőzi az izraeli miniszterelnököt, hogy adja be a derekát. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés