Hirdetés

Hamarosan három atomhatalom is lehet a Közel-Keleten

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mohammed bin Szalman szaúd-arábiai koronaherceg arra figyelmeztetett, hogy ha Irán atomfegyverre tesz szert, a királyság hasonló lépéseket fog tenni.

„Nekünk is szereznünk kell akkor egyet” 

- mondta a Fox Newsnak adott interjúban a szaúdi vezető, akire a nemzetközi sajtó gyakran csak az MBS rövidítéssel hivatkozik. 

Irán hivatalosan tagadja, hogy atomfegyverre törekszik.

Rijád és Teherán sokáig ellenséges viszonyban álltak egymással, még egy háború is küszöbön állt, és rendszeresek voltak a Jemen felőli rakétatámadások szaúdi katonai- és olajipari létesítmények ellen, amelyeket iráni támogatással hajtottak végre militáns csoportok. 

Mohamed bin Szalman több irányba építi a kapcsolatokat egyszerre
Mohamed bin Szalman több irányba építi a kapcsolatokat egyszerre CNN

A két ország közötti kapcsolatok azt követően javultak, hogy márciusban Kína közvetítésével hét éves szünet után megállapodás született a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról.

A közeledés annak fényében különösen érdekes, hogy egyúttal zajlanak a Szaúd-Arábia és Izrael közötti kapcsolatok normalizálására tett erőfeszítések is, amelyekről szólva MBS optimizmusát fejezte ki az eddig az elért eredményekkel kapcsolatban. Mint mondta:

„Minden nap közelebb kerülünk egymáshoz”

A koronaherceg tagadta, hogy felfüggesztették volna az Egyesült Államok által közvetített tárgyalásokat Izraellel.

A palesztin kérdés jelentőségével kapcsolatban MBS azt mondta: „Számunkra ez nagyon fontos és megoldást kell találni ebben is”. 

„Meg kell néznünk, hogy merre haladunk. Reméljük, hogy eljutunk egy olyan pontra, amely megkönnyíti a palesztinok életét, és

 Izraelt a Közel-Kelet elfogadott szereplőjévé teszi

- tette hozzá.

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a szaúdi vezető nem nevezte előfeltételnek a palesztin kérdés megoldását a Jeruzsálemmel való kapcsolatfelvételhez. 

Szaúd-Arábia viszont fokozott biztonsági kötelezettségvállalásokat kér az Egyesült Államoktól, valamint segítséget polgári célú nukleáris programjának fejlesztéséhez.

A Biden-kormányzat aktívan törekszik a Szaúd-Arábia és Izrael közötti diplomáciai áttörésre, mert a Trump-kormányzat eddig eredményesebb volt a közel-keleti béke terén. 

Az ún. Ábrahám-megállapodásokat 2020-ban, a Trump-kormányzat vége felé írták alá Washingtonban Izrael és négy arab állam között.

Közben Szaúd-Arábia szédületes ütemben költ a futballra, a bajnoságukat, benne Cristiano Ronaldóval, már Magyaroroszágon is lehet követni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés