Hirdetés

Megkongatta a vészharangot Müller Cecília hivatala, súlyos betegség terjed az országban

Nap Híre portré Nap Híre

Jelentősen megemelkedett az elmúlt hetekben Magyarországon is a szamárköhögéses megbetegedések száma.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) arról számolt be, hogy jelentősen több szamárköhögéses esetről számoltak be szomszédos országokban tavaly és az idei év elején, és az utóbbi hetekben idehaza is megemelkedett az esetek száma. Ugyanakkor hozzátették, még mindig van olyan vármegye, ahonnan nem jelentettek beteget, ezért országos járványról még nem lehet beszélni.

A növekvő esetszámok miatt az NNGYK a kormányhivatalokon keresztül kiadott tájékoztatójában felhívta a figyelmet a szamárköhögésre vonatkozó, jogszabályban előírt járványügyi intézkedésekre.

"Amennyiben a háziorvos, a házi gyermekorvos által ellátott betegnél felmerül a szamárköhögés (pertussis) gyanúja, abban az esetben a fertőző beteg bejelentés mellett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat kezdeményezése is kötelező"

- hívták fel a lakosság figyelmét, majd hozzátették, hogy ha a beteg szoros környezetében a légúti tünetekkel rendelkező betegeknél fennáll a pertussis gyanúja, a laboratóriumi vizsgálat náluk is kötelező. Tünetmentes kontakt személy mikrobiológiai vizsgálata nem indokolt. A szerológiai vizsgálatot az NNGYK laboratóriuma végzi. A megbetegedés gyanúja jellemzően akkor merül fel, ha a páciensnek régóta fennálló köhögése van.

A baktérium egyébként cseppfertőzéssel, ritka esetben pedig közvetlen érintkezéssel vagy tárgyakkal terjedhet. 

A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik. A pertussis ellen oltottak és a felnőttek esetén a fertőzött személy sokszor tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetekkel járó megbetegedés alakul ki. Hosszantartó köhögés fennállásakor fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert az időben elkezdett antibiotikus kezeléssel a betegség jól gyógyítható - írja a Portfolio.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés