Hirdetés

Szakadék szélén a Közel-Kelet, megkezdődött az izraeli válaszcsapás Irán ellen

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az iráni állami média pénteken robbanásokról számolt be Iszfahán központjában, miközben az amerikai média tisztviselőket idézett, akik szerint Izrael megtorló csapásokat mért fő térségbeli riválisára.

Az állami média jelentése szerint több iráni város felett aktiválódtak a légvédelmi rendszerek, miután az ország hivatalos műsorszolgáltatója szerint robbanások hallatszottak Iszfahán városközpontjának közelében. Izrael korábban figyelmeztetett, hogy visszavág, miután Irán a hétvégén több száz rakétát és drónt lőtt ki Izraelre. Ezek többségét elfogták.

Az iráni Fars hírügynökség jelentése szerint "három robbanás" hallatszott az Iszfahán tartomány északnyugati részén fekvő Shekari katonai légibázis közelében, míg az iráni űrügynökség szóvivője, Hoszein Dalirian azt mondta, hogy "több" drónt "sikeresen lelőttek". "Egyelőre nem érkezett jelentés rakétatámadásról" - közölte Dalirian az X közösségi médiaplatformon. Az iszfaháni nukleáris létesítmények a jelentések szerint "teljes biztonságban vannak" - jelentette az iráni Tasnim hírügynökség "megbízható forrásokra" hivatkozva.

Az ABC és a CBS News amerikai tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a csapásokat Izrael hajtotta végre. A Fehér Ház vagy a Pentagon kommentálta a történteket. Az izraeli hadsereg az AFP-nek nyilatkozott: "Jelenleg nem kommentáljuk az eseményeket."

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Felfüggesztették az iráni légijáratokat

Hivatkozás másolása

Irán - a Hamász palesztin terrorszervezet és a libanoni Hezbollah egyik fő támogatója - megtorlásul indította a támadást a damaszkuszi konzulátusa elleni április 1-jei támadásért, amelyet széles körben Izraelnek tulajdonítottak.

Helyi aktivista csoport szerint Dél-Szíriából is jelentettek robbanásokat. "Csapások érték a szíriai hadsereg egyik radarállását" - mondta Rayan Maarouf, aki a Suwayda24 kormányellenes honlapot vezeti, amely a déli Sweida tartományból tudósít.

Pénteken Irán egész területén felfüggesztették a légi járatokat. "Irán légvédelme aktiválódott az ország több tartományának egén" - közölte Teherán hivatalos IRNA hírügynöksége. A Mehr hírügynökség arról számolt be, hogy "felfüggesztették a teheráni, iszfaháni és sirazi járatokat, valamint a nyugati, északnyugati és délnyugati repülőtereket".

Az iráni rakétatámadások után izraeli tisztviselők nem közölték, hogy mikor és hol fognak megtorlást végrehajtani, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy országa fenntartja a jogot az önvédelemre. Korábban Joe Biden közölte, ellenzi az izraeli válaszcsapást (az Egyesült Államok komoly segítséget nyújtott Izraelnek az iráni támadás kivédésében), a New York Times pedig arról írt, hogy Biden telefonhívása állította meg a válaszcsapásra készülő Izraelt.

A szombati iráni támadás után Izrael közölte, hogy fenntartja a válaszcsapás jogát
A szombati iráni támadás után Izrael közölte, hogy fenntartja a válaszcsapás jogát

„A szakadék szélén”

Hivatkozás másolása

Csütörtökön Antonio Guterres ENSZ-főtitkár sötét képet festett a közel-keleti helyzetről, arra figyelmeztetve, hogy a gázai háború és Irán Izrael elleni támadása miatt felerősödő feszültségek "teljes körű regionális konfliktusba" torkollhatnak.

"A Közel-Kelet a szakadék szélén áll. Az elmúlt napokban veszélyes eszkaláció zajlott -- szavakban és tettekben egyaránt" - mondta Guterres a Biztonsági Tanács előtt. "Egyetlen rossz számítás, egyetlen félreértés, egyetlen hiba az elképzelhetetlenhez vezethet – egy teljes körű regionális konfliktushoz, amely minden érintett számára pusztító lenne" - mondta, és felszólított minden felet, hogy tanúsítsanak  "maximális önmérsékletet".

Az iráni robbanásokról szóló jelentések nyomán az olajárak több mint három százalékkal emelkedtek pénteken a reggeli ázsiai kereskedésben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés