Hirdetés

Biden telefonhívása állította meg az Irán elleni megtorlásra készülő Izraelt

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az izraeli kabinet egyes tagjai által eredetileg javasolt megtorló csapást lefújták, miután Netanjahu és Biden szombaton telefonbeszélgetést folytatott egymással.

Mint arról beszámoltunk, Irán közvetlen drón- és rakétacsapásokat indított Izrael ellen szombaton. Pénteken mi is beszámoltunk arról, hogy Izrael 48 órán belül iráni támadásra számít. Ugyanettől tartanak amerikai tisztviselők is. Izrael egyértelművé tette: ha iráni területről éri csapás, akkor iráni területre csap le megtorlásképpen. Arról is írtunk, hogy Joe Biden szerint „inkább előbb, vagy később” várható az Izrael elleni iráni csapás.

Arról is írtunk, hogy Joe Biden nem támogatja az iráni támadásra adandó izraeli ellencsapást. A New York Times értesülései szerint konkrétan az történt, hogy Joe Biden telefonon beszélte le a megtorlásról Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

A lap amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írja: Izrael vasárnap kora reggel döntött az Irán elleni támadásról, de ezt a tervet törölték Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetése után. Az értesülést a Jerusalem Post is idézi.

A Biden-kormányzat azt tanácsolta Izraelnek, hogy az iráni légicsapások elleni sikeres védekezés után legyen óvatos és kerülje a további közel-keleti eszkalációt.

Az amerikai tisztviselők jelentős stratégiai győzelemnek tekintették, hogy Izrael több mint 300 drónt és rakétát fogott el, ami nem feltétlenül tesz szükségessé további megtorlást - jelentette a The New York Times.

Az izraeli háborús kabinet még vasárnap összeül, hogy értékelje az iráni támadásra adandó választ - közölte két izraeli tisztségviselő a The New York Timesnak.

A Biden-kormányzat az azonnali izraeli megtorlás megakadályozásán dolgozott

Hivatkozás másolása

Az egyik lehetséges lépést, egy megtorló csapást, amelyet eredetileg a kabinet egyes tagjai javasoltak, Netanjahu és Biden szombati telefonbeszélgetését követően lefújták. A döntés az iráni támadások következtében keletkezett viszonylag csekély károk fényében született.

A Biden és Netanjahu közötti beszélgetés részleteit a tisztviselők nem hozták nyilvánosságra.

Ez a fejlemény azonban aláhúzza az izraeli kormányon belül folyó vitákat az iráni agresszióra adandó megfelelő válaszról, és az izraeli kormány egyes tagjai gyors megtorlást sürgetnek.

Biden Netanjahuval folytatott beszélgetése megismételte az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, amelyet a támadásokat követően Biden "sziklaszilárdnak" nevezett. Az ezt követő nyilatkozatában Biden elnök utalt arra, hogy a visszafogottságot részesíti előnyben, és hogy a helyzetet alaposan meg kell vizsgálni, mielőtt további lépéseket tennének.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés