Hirdetés

Sz*x, hazugság, hamisítás: Donald Trumpot bűnösnek nyilvánították

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Donald Trumpot csütörtökön első volt amerikai elnökként lett, akit bűncselekmény miatt elítéltek, mégpedig üzleti nyilvántartás 34 rendbeli meghamisítása miatt.

A Nap Híre többször beszámolt Donald Trump New York-i büntetőperéről. Írtunk arról, hogy Stormy Daniels p*rnószínésznő mit mondott a már akkor is jelenlegi feleségével házas Trumppal folytatott állítólagos szexuális kapcsolatáról. Stormy Daniels, a Donald Trump történelmi jelentőségű büntetőperének középpontjában álló p*rnósztár olykor kifejezetten részletesen mesélt a volt elnökkel egy szálloda penthouse lakosztályában 2006-ban történt állítólagos szexuális kapcsolatáról.

Arról is írtunk, hogy egy férfi felgyújtotta magát a tárgyalás helyszínén és bele is halt sérüléseibe.

Miután az esküdtszék bűnösnek találta a volt elnököt, Juan Merchan bíró július közepére tűzte ki az ítélethirdetést, és Trump addig óvadék vagy mozgásának korlátozása nélkül szabadlábon marad. Az AFP összeszedte, mi következik a történelmi ügyben:

Júliusban jön az ítélet

Hivatkozás másolása

Trumpot július 11-én ítélik el, néhány nappal a republikánus nemzeti konvenció előtt, ahol várhatóan a párt elnökjelöltjévé választják.

Merchan arra kérte Trump védőügyvédjeit, hogy június 13-ig nyújtsák be az ítélethirdetés előtti indítványokat, az ügyészek pedig június 27-ig válaszoljanak.

A bíró azt is elrendelte, hogy az ítélethirdetés előtt nyújtsanak be neki egy próbaidős jelentést. Ez esetleg azzal járhat, hogy Trumpot egy New York-i próbaidős tiszt kihallgatja.

Trumpra a 34 bűncselekmény mindegyikében akár négy év börtönbüntetés is várhat, de mivel első alkalommal követett el bűncselekményt, nem valószínű, hogy börtönbüntetésre számíthat. Jogi szakértők szerint sokkal valószínűbb a pénzbüntetés, a próbaidő, a házi őrizet vagy a közmunka.

Trump védőügyvédeinek 30 napjuk van arra, hogy az ítélethirdetés után fellebbezzenek az ítélet ellen, és várhatóan ezt meg is teszik.

A fellebbezést azonban nem valószínű, hogy a novemberi elnökválasztás előtt tárgyalják, amikor Trump várhatóan a demokrata Joe Biden ellen fog megmérkőzni a 2020-as megmérettetésük visszavágóján.

Trump ügyvédei az öthetes tárgyalás egy pontján azt kérték a bírótól, hogy szüntesse meg az eljárást, kifogásolva a p*rnósztár Stormy Daniels néhány szemléletes vallomását, aki azt állította, hogy 2006-ban szexuális kapcsolatot létesített a már akkor is jelenlegi feleségével házas Trumppal.

Trumpot azzal vádolták, hogy üzleti feljegyzéseket hamisított, hogy megtérítse akkori ügyvédjének, Michael Cohennek azt a 130 ezer dollárt, amelyet Danielsnek fizetett, hogy elhallgattassa őt nem sokkal a 2016-os elnökválasztás előtt.

Ítélet és kampány

Hivatkozás másolása

A bűncselekmény miatt hozott ítélet ellenére Trump indulhat a Fehér Házért folyó küzdelemben és ha megválasztják, ismét leteheti a hivatali esküt.

Saját magának azonban nem tudna kegyelmet adni, tekintettel arra, hogy az ügyet nem a szövetségi kormány, hanem New York állam indította, ahol csak a kormányzó tisztázhatja a nevét.

Trumpot szövetségi és állami vádakkal is szembe kell néznie, amelyek szerint összeesküvést szőtt a Biden által megnyert 2020-as választás eredményének megsemmisítésére, valamint titkos dokumentumok felhalmozásával vádolják, miután távozott a Fehér Házból.

Ezek az ügyek valószínűleg nem kerülnek bíróság elé a novemberi választások előtt.

A döntésre reagálva Trump "manipuláltnak" nevezte az eljárást, és azt mondta, hogy "az igazi ítéletet november 5-én, a nép fogja meghozni".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés