Hirdetés

Nagy a baj: ezeken a magyar strandokon rendkívül veszélyes lehet a fürdőzés

Nap Híre portré Nap Híre

A szakemberek megvizsgálták a hazai természetes fürdővizeket, és megdöbbentő eredményre jutottak.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógszerészeti Központ szakemberei megvizsgálták a hazai természetes fürdővizeket, és arra jutottak, hogy 94 százalékuk jó vagy kiváló állapotú. 282 vizsgált helyszínből csak 52 kapott jó, 10 pedig tűrhető minősítést.

Kifogásolt kategóriába 6 strand (a dunakeszi Duna-parti strand; a gárdonyi Tini Strand; a makói Maros Kalandpart; a nyíregyházi Sóstó Tófürdő; a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand) került.

A természetes fürdővizek minősítése a szennyvíz eredetű baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve - írja a 444.hu.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés