Hirdetés

Legyen nagyon óvatos idén nyáron: a strand a halálos baktériumok otthona

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ha azt szeretné, hogy az egészsége idén nyáron rendben legyen, tisztában kell lennie azzal, milyen veszélyes baktériumoknak lehet kitéve a strandon.

Mivel a nyári hónapokban az óceánok melegedni kezdenek, a víz számos kellemetlen betegség táptalajává válhat. Múlt héten egy dél-karolinai férfi a saját bőrén tapasztalta meg ezt, miután rálépett egy kagylóra, és súlyos fertőzést kapott - írja a New York Post. A sürgősségi osztályon az orvosok megállapították, hogy a férfi vibrióval - egy potenciálisan halálos baktériummal - fertőződött meg.

De nem ez az egyetlen baktérium, amely a sóban és a homokban leselkedik. 

Ezek a kórokozók okozhatnak bajt a melegebb időjárás beköszöntével

Hivatkozás másolása

Vibrio: A vibrio baktériumoknak körülbelül egy tucat típusa létezik, amelyek az embereknél a vibriózisnak nevezett betegséget okozhatják. A baktérium a tengerparti vizekben él, és május és október között -amikor a hőmérséklet emelkedik - egyre jobban terjed. 

Ha a baktérium nyílt seben keresztül jut a szervezetbe, húsevő fertőzést okozhat. A nyers kagylókban található vibriótól is megbetegedhetnek az emberek. A baktérium tavaly nyáron egy New York-i és két connecticuti lakos életét oltotta ki. A tünetek között szerepelhet hasmenés, gyomorgörcs, hányás, láz és hidegrázás. 

"Bár ritka, de a vibrio baktérium sajnos eljutott ebbe a régióba és rendkívül veszélyes lehet" - közölte korábban Kathy Hochul, New York állam kormányzója egy sajtóközleményben.

„Bár ritka, de a vibrio baktérium sajnos eljutott ebbe a régióba, és rendkívül veszélyes lehet” - mondta Hochul egy augusztusban kiadott sajtóközleményben. "Miközben további vizsgálatokat folytatunk, kritikus fontosságú, hogy minden New York-i lakos éber maradjon, és megfelelő óvintézkedéseket tegyen a saját maga és a szerettei biztonsága érdekében" - tette hozzá.

MRSA-fertőzés: semmi sem ronthat el úgy egy napsütéses napot, mint a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus, közismert nevén MRSA. Az MRSA egy olyan fertőzés, amelyet egy olyan staphylococcus baktérium okoz, és rezisztens több olyan antibiotikummal szemben, amelyet más típusú staphylococcus fertőzések kezelésére használnak - tudatta a Mayo Clinic.  Tanulmányok megállapították, hogy a strandok és tavak homokja és vize otthont adhatnak az MRSA-baktériumoknak. 

Az MRSA jellemzően fájdalmas vörös duzzanatokkal kezdődik, amelyek pattanásszerűnek tűnnek, meleg tapintásúak, és tele vannak gennyel és lázzal járnak. A pattanásszerű duzzanatok tályoggá alakulhatnak. A fertőzés átterjedhet a véráramra, a tüdőre, a szívre, a csontokra és az ízületekre, és életveszélyessé válhat. 

E. Coli: az Escherichia coli baktériumok, közismert nevükön E. coli, élhetnek a belekben, sok közülük ugyanis ártalmatlan. A Mayo Clinic szerint azonban egyes törzsek olyan tüneteket okozhatnak, mint a gyomorgörcs, hányás és véres hasmenés. Egyes E. coli törzsek súlyosabb betegségeket és vesekárosodást okozhatnak, ritka esetekben pedig végzetes is lehet a fertőzés, különösen a legyengült immunrendszerű embereknél.

Az E. coli baktériumot az emberek a szennyezett élelmiszerekből kaphatják el, de az édesvízi tavakban és strandokon is megtalálható a viharokból és a szennyvíztisztító telepekről származó lefolyás miatt.

Az Environment America tavaly nyáron kiadott megdöbbentő jelentése szerint a New York-i strandok több mint fele szennyezett ürülékkel és szennyvízzel.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés