Hirdetés

Sokkoló bejelentés Szijjártó Pétertől: magyar gyerekek rekedtek a Gázai övezetben

Nap Híre portré Nap Híre

A Gázai övezetben több magyar állampolgár is tartózkodik, ők jellemzően kiskorúak. Szijjártó Péter már egyeztetett izraeli kollégájával.

MTI/AP/Fatima Sbair

Jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. Valamennyi családdal felvettük a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását - közölte a Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter. 

Hozzátette, hogy a helyzet kritikus, a folyamatosan zajló fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak egyelőre életveszélyes megkísérelni a menekülést. 

A helyszínen lévő diplomaták már kapcsolatba léptek lehetséges nemzetközi partnerekkel egy összehangolt evakuációs művelet érdekében, amelyre már több sikeres példa is volt korábban.

Folyamatosak az egyeztetések és a kapcsolattartás minden magyar állampolgár biztonsága érdekében - írta.

A külügyminiszter közben telefonon fel tudta venni a kapcsolatot izraeli kollágájával, Eli Cohennel. 

“Áttekintettük a rendkívül elszomorító helyzetet, Izraelnek ugyanis egy aljas terrortámadással kell most szembenéznie. A halálos áldozatok miatt kifejeztem együttérzésünket, egyben biztosítottam kollégámat, hogy Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz órákban. Őszintén reméljük, hogy sikerül elkerülni a helyzet eszkalálódását, ugyanis egy közel-keleti erőszakhullámnak drámai következményei lehetnek a globális biztonságra” - fogalmazott Szijjártó Péter.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés