Hirdetés

Nagy veszélyben van Donald Trump élete, de a védelme igazi kihívás az ügynököknek

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Donald Trump ellen elkövetett második merényletkísérlet számos problémára rávilágított, amelyekkel a világ egyik legjelentősebb emberének védelmével megbízott ügynökségnek szembe kell néznie. Egy volt ügynök most elárulta, hogy miért olyan nagy kihívás a volt amerikai elnök védelme.

Mint azt a naphire.hu is megírta, lövöldözés tört ki Donald Trump közelében múlt vasárnap délután. A lövéseket a Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei adták le, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek. A gyanúsított, Ryan Wesley Routh fegyverét hátrahagyva autóval menekült el, a szomszédos Martin megye hatóságai fogták el később. 

Donald Trump ellen július 13-án a Pennsylvania állambeli Butler városban egy választási gyűlésen már egyszer megkísérletek merényletet. Akkor a támadónak, a 20 éves Thomas Matthew Crooks-nak, aki egy közeli épület tetején rejtőzött, több lövést sikerült leadnia. Donald Trump a fülén szenvedett könnyebb sebesülést, ugyanakkor a kampányesemény közönségének egyik tagja meghalt, ketten pedig súlyosan megsebesültek. A fegyverest akkor a titkosszolgálat egy mesterlövésze lőtte le. 

Egy volt ügynök a BBC-nek elárulta, hogy Trump közszereplése különleges biztonsági és finanszírozási kihívást jelentett a Secret Service számára. "Erőteljesebb a védelme" - mondta Paul Eckloff, egy 20 évig szolgáló ügynök, aki Trumpot is védte az elnöksége idején. „A kint töltött idő mennyisége, a rajongói bázisának mérete, a gyűlések száma és mérete, valamint a katonai támogatás hiánya valóban megnehezíti a dolgot" - tette hozzá. 

A titkosszolgálat, amely az elnököket és más magas rangú amerikai tisztségviselőket védi, központi szerepet játszott mindkét, Trump életét fenyegető incidensben. Az ügynökség azonban nemrégiben aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy milyen forrásokra van szükség a volt elnök védelmi részlegének finanszírozásához.

Mint ismert, a Butlerben elkövetett merényletkísérlet nyomán hiányosságokat találtak a Donald Trump védelmét ellátó hatóságok munkájában, és azzal egy időben megerősítették a volt elnök körüli biztonsági intézkedéseket. Az ügynökség vezetését azóta a kongresszus elé citálták, az igazgató pedig lemondott az erős nyomásgyakorlás hatására. 

A legutóbbi merényletkísérlet nyomán pedig újabb finanszírozási igények merültek fel a titkosszolgálat számára, hogy biztosítani tudják az elnökjelöltek megfelelő védelmét egy olyan politikai légkörben, amely sokak szerint további erőszakos cselekményekhez vezethet.

Ahogy a merényletkísérlet részletei kiderültek, Joe Biden elnök hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a titkosszolgálatnak „több segítségre van szüksége”, és a kongresszusnak reagálnia kell. Az ügynökség július óta fokozta erőfeszítéseit, de a "naptár" nehézséget jelenthet az új finanszírozás felgyorsításában. Kevesebb mint 50 nap van hátra a november 5-i választásokig, és a politikailag megosztott Capitolium nem tud megegyezni a következő költségvetésről, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kormányzati leállással nézhet szembe október 1-jén.

Több pénz biztosítása a Secret Service számára nehéz feladat lehet a politikai realitások fényében. Mike Johnson, a képviselőház elnöke, a kongresszusi költségvetési harc középpontjában álló republikánus vezető elutasította, hogy a titkosszolgálatnak szüksége lenne költségvetési segítségre.

"Nem hiszem, hogy ez finanszírozási kérdés. Trumpnak van a legnagyobb szüksége a legnagyobb védelemre bárki közül. Őt támadják a legtöbbet, őt fenyegetik a legjobban" - fogalmazott. 

Ronald Rowe, a titkosszolgálat megbízott igazgatója a múlt héten a kongresszusnak írt levelében azt írta, hogy a "titkosszolgálat megnövekedett küldetési követelményei további forrásokat tesznek szükségessé."

A titkosszolgálat egyébként már régóta aggodalmát fejezte ki Trump védelme miatt a golfpályáin, sőt, megpróbálták figyelmeztetni a volt elnököt, hogy a helyszínek milyen lehetőségeket biztosíthatnak egy leendő támadónak. 

2022-ben James Murray, az amerikai titkosszolgált akkori igazgatója figyelmeztette a törvényhozókat, hogy az ügynökség nehezen tud lépést tartani Trump kampányrendezvényeinek ütemével és léptékével. Megjegyezte, hogy a hadsereg támogatásának elvesztése, amelyet egy hivatalban lévő elnök kap, nagyobb terhet rótt az ügynökökre, akik Trump védelméért feleltek, miután elhagyta a Fehér Házat.

A titkosszolgálat korábban is védte az elnököket a gyűléseken, Trump esetében azonban "más a jelleg, és minden hónapban van két, három, négy ilyen gyűlés is" - mondta Murray annak idején a képviselőház költségvetési bizottságának. Trump időtöltése, a golfozás viszont más kihívást jelent. "A hobbija különösen problematikus: kint van, egy szabadtéri helyszínen, órákon át" - mondta Eckloff. 

Ric Bradshaw, Palm Beach megye seriffje hétfőn azt mondta, hogy ha Trump hivatalban lévő elnök lett volna, "az egész golfpályát körbevettük volna”. Egyébként más elnökök, köztük Barack Obama is előszeretettel golfozott a hivatali idejében, azonban ő gyakran játszott a katonai bázison, ahol könnyebb volt védeni - tette hozzá a titkosszolgálat korábbi ügynöke.

Ezen a héten a törvényhozók azt követelték, hogy mindkét párt elnökjelöltjei ugyanolyan szintű védelmet kapjanak, mint egy hivatalban lévő amerikai elnök. Az amerikai titkosszolgálat megbízott vezetője a héten azt mondta, hogy Trump biztonsági intézkedései most a „legmagasabb szinten” vannak.

Eckloff azt mondta, Trump mostani védelme a lehető legközelebb áll az elnöki szintű biztonsághoz, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne többet tenni. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés