Hirdetés

Betiltották, mégis ez ruhadarab lett a világ egyik legikonikusabb sportöltözéke

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Amikor Serena Williams visszatért a 2018-as francia nyílt teniszbajnokságra, alig néhány hónappal azután, hogy életet adott első gyermekének, nagyon kevés szó esett a Kristýna Plíšková elleni sima győzelméről.

Ehelyett a beszélgetés nagyrészt arról szólt, hogy mit viselt: a mára ikonikussá vált szuperhős "macskakosztümöt". És volt is miről beszélni ezzel kapcsolatban.

"Nem gondoltam, hogy ekkora visszhangja lesz" 

- mondta Williams a CNN Sportnak. "Itt vagyok, csak próbálok egészséges lenni, friss anyuka voltam, és próbáltam önmagam lenni. Nagyszerű pillanat volt. Nem tudtam, hogy ekkora felhajtást fog okozni".

Williamsnek megtiltották, hogy a jövőbeni French Open-tornákon kompresszios overált viseljen, miután Bernard Giudicelli, a Francia Teniszszövetség elnöke közölte, hogy a Roland Garroson dress code-ot vezetnek be.

"Többé nem fogadjuk el" - mondta akkor Giudicelli a vitát kiváltó öltözékről. "Tiszteletben kell tartani a játékot és a helyet".

A döntés és Giudicelli megjegyzései széles körű kritikát váltottak ki, különösen a tenisz nagyasszonya, Billie Jean King részéről, aki a közösségi médiában azt írta, hogy "véget kell vetni a női testek rendőri ellenőrzésének".

A szűk ruha komoly célt is szolgált, segítette a 23-szoros Grand Slam-győztes egyéni bajnoknő vérkeringését egy nehéz szülés után.

Williams azonban elmondta, hogy semmi kifogása nincs Giudicelli döntésével és megjegyzéseivel kapcsolatban.

A fekete ruhán egy piros sáv futott körbe a derékon, de Williams elárulta, hogy az eredeti tervnek nem így kellett volna kinéznie. "Amikor először felvettem, akkor csak egy próba volt ez a piros vonal, mert vagy sötét ezüstre vagy feketére akarták cserélni, így teljesen feketének kellett volna lennie" - idézte fel Williams.

"Én pedig azt gondoltam, hogy nem, ezt a pirosat meg kell tartanunk. Meg kell tartanunk ezt a pirosat. Annyira király volt. Tudom, hogy ez egy 'minta', de el kell készítenünk őket, és ilyen színűnek kell lenniük. És jól éreztem magam."

"Ó, Istenem, most szomorú emlékeim támadnak, mert hiányzik [a sport]" - teszi hozzá vágyakozva. "Jaj, ne, most úgy érzem: 'Haza akarok menni és felvenni [a ruhát], és persze játszani és csúszkálni egy kis salakon. Ó, micsoda szép emlékek".

Williams, aki a 2022-es US Open óta nem játszott versenyszerűen, azt mondja, azóta nem viselte ezt a ruhát. "De szükségem van rá" - tette hozzá.

A 23 szóló győzelme mellett párosban (testvérével, Venusszal) 14-szeres, vegyespárosban pedig (a fehérorosz Max Mirnyivel) kétszeres Grand Slam-győztes teniszezőnő - akit széles körben minden idők legjobb női teniszezőjének tartanak - azt mondta, hogy "megszállottja" volt az overálnak, amikor először viselte, mert "annyira más" volt, mint bármi, amit eddig bármelyik játékos viselt a teniszben, amely hagyományos, konzervatív sportágnak számít.

Akkoriban Williams azt mondta, hogy "harcosnak" érzi magát a ruhában, vagy "wakandai királynőnek", utalva a "Fekete Párduc" című Marvel-film kitalált nemzetére.

Míg a kezdeti viták nagy része a divatról és a teniszben elfogadhatónak tartott ruhadarabokról szólt, kevés szó esett arról, hogy a catsuitot úgy tervezték, hogy fizikailag segítse Williams-t.

A CNN 2018-as véleménycikkében Williams leírta, hogy kis híján meghalt, miközben megszülte a lányát, Olympiát, mert vérrögök alakultak ki a testében. A ma 42 éves sportoló azt mondja, bárcsak jobban figyelembe vették volna annak idején a macskaöltözet tervezésének praktikus elemét is.

"Szeretek szoknyát hordani" - mondta. "Ne értsen félre, olyanok, mintha a kedvenc ruháim lennének a teniszruháim, de biztos akartam lenni abban, hogy a vérem megfelelően kering, és már volt egy halálközeli élményem".

"Szóval szerintem meg kellett volna érteniük, hogy mi volt az öltözék valódi célja".

Williams méltatta a Nike-ot, az overál gyártóját. Nekik tulajdonítja azt, hogy tudják, "hogyan kell beszélgetést kezdeményezni", és megdicsérte őket, hogy képesek voltak "igazán megérteni" őt, mint sportolót.

"Azt hiszem, abban a pillanatban tényleg szükségem volt arra, hogy megértsenek. Épp akkor született meg a gyerekem. Azt hiszem, a gyerekem akkoriban még csak néhány hónapos volt - hogy miért játszottam egyáltalán, nem tudom -, és nyilvánvalóan rengeteg problémám volt a vérrögökkel"

- emelte ki az egykori sztárjátékos, majd hozzátette, "megértették, hogy akkoriban mire volt szükségem, és ez nagyszerű volt. Szóval meghallották a hangomat, majd párbeszéd indult azzal kapcsolatban, hogy mi is történt - hihetetlen és egyben sokkoló volt".

Közel hat év telt el azóta, hogy a párizsi salakra lépett a catsuiban, és Williams azt mondja, hogy az anyaság megtanította őt arra, hogy "kedvesebb legyen" saját magához.

Azt mondja, ezt a kedvességet neveli a lányába is, megtanítva neki, hogy az, amit magának - és másoknak - mond, valóban számít.

"Kedvesebb vagyok a testemmel kapcsolatban, és megbocsátóbb vagyok" - mondja magáról. "Mindig azt mondom a lányomnak, hogy: 'Mondj valami szépet. Van valami kedves dolog, ami eszedbe jut erről a lányról?'".

"Mert szeretném, ha mindig pozitívan gondolkodna más emberekről is. Mert a rosszindulat tényleg nem egészséges"

- hangsúlyozta. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés