Hirdetés

Ez már több a soknál! Gusztustalan módon ellophatta a ChatGPT Scarlett Johansson hangját

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Scarlett Johanssont "sokkolta" és "feldühítette", miután az OpenAI elindított egy chatbotot, amelynek a hangja "kísértetiesen hasonlít" az övéhez.

A kétszeres Oscar-jelölt színésznő elmondta, korábban visszautasította a vállalat megkeresését, hogy ő adja a hangját ahhoz az új chatbothoz, ami hangosan felolvassa a felhasználóknak a szöveget. Amikor az új modell a múlt héten elindult, a kommentelők gyorsan összehasonlították a chatbot "Sky" elnevezésű hangját Johanssonéval, aki a 2013-as A nő című filmben hasonló szerepet játszott - írja a BBC.

Az OpenAI hétfőn közölte, hogy eltávolítja a hangot, de hangsúlyozta, hogy nem a sztár "utánzásának" szánták.

Johansson azonban a BBC által hétfő este látott nyilatkozatában azzal vádolta a céget és annak alapítóját, Sam Altmant, hogy szándékosan lemásolták a hangját.

"Amikor meghallottam a kiadott demót, megdöbbentem, feldühödtem és hitetlenkedtem, hogy Altman egy olyan hangot alkotott, amely ennyire kísértetiesen hasonlít az enyémhez. Altman még arra is célozgatott, hogy a hasonlóság szándékos volt, egyetlen szót tweetelve 'her' - utalva A nő című  filmre, amelyben egy chat-rendszer hangját, Samanthát keltettem életre, aki intim kapcsolatot alakít ki egy emberrel" - fogalmazott a hollywoodi sztár.

A jövőben játszódó 2013-as filmben Joaquin Phoenix karaktere beleszeret a készülékének operációs rendszerébe, amelynek Johansson adta a hangját.

Scarlett elmondta, hogy Altman még szeptemberben kereste meg őt az új chatbot hangjával kapcsolatban. "Azt mondta nekem, hogy úgy érzi, azzal, hogy én adom a hangomat a rendszernek, áthidalhatom a technológiai cégek és a kreatív emberek közötti szakadékot, és segíthetek a fogyasztóknak, hogy jól érezzék magukat" - tette hozzá Johansson.

"Azt mondta, úgy érzi, hogy a hangom megnyugtató lenne az emberek számára".

A színésznő végül személyes okok miatt elutasította az ajánlatot.

Hozzátette, két nappal a Sky chatbotjának megjelenése előtt Altman felvette a kapcsolatot az ügynökével, és sürgette Johanssont, hogy gondolja át még egyszer a céggel való együttműködést.

Johansson azt sem titkolja, hogy az ügy miatt kénytelen volt ügyvédet fogadni, és két jogi levelet is küldtek már a cégnek. "Egy olyan időszakban, amikor mindannyian a deepfake-ekkel és saját képmásunk, munkánk, identitásunk védelmével küzdünk, úgy gondolom, ezek olyan kérdések, amelyek teljes tisztázást érdemelnek" - jelentette ki a sztár.

Az OpenAi több nyilatkozatot is megosztott a BBC-vel, ezekben Altman tagadta, hogy Scarlett Johansson hangját próbálták volna utánozni. "A Sky hangja nem Scarlett Johanssoné, és soha nem is akartuk szándékosan az övéhez hasonlítani. Sky szinkronhangját még azelőtt castingoltuk, hogy Johanssont megkerestük volna. A színésznő iránit tiszteletből szüneteltettük a Sky hangjának használatát a termékeinkben. Sajnáljuk, hogy nem kommunikáltuk mindezt jobban".

A cég azt is közölte, hogy "dolgozik a hang szüneteltetésén", miközben az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésben válaszolt a kiválasztás módjával kapcsolatos kérdésekre.

Az OpenAI blogbejegyzésében azt írta, hogy a chatbotja által használt öt hanghoz olyan szinkronszínészekkel dolgoztak együtt, akik együttműködtek velük mindenben.

Szerzői jogi kihívások

Hivatkozás másolása

Mindössze hat hónap telt el azóta, hogy a színészek megállapodtak a szórakoztatóipart befagyasztó sztrájkok befejezéséről, ami során jobb fizetést és a mesterséges intelligencia használatára vonatkozó biztosítékokat követeltek.

Johansson is részt vett a tavalyi sztrájkban, amely részben arról szólt, hogy a stúdiók hogyan használják a mesterséges intelligenciát a színészek arcának és hangjának utánzására.

A stúdiókkal kötött megállapodásban biztosítékokat kaptak arra vonatkozóan, hogy ezeket nem használják fel a jövőben a színészek beleegyezése nélkül.

"Valakinek a hangját engedély nélkül felhasználni különösen tolakodónak tűnik egy olyan időszakban, amikor a mesterséges intelligenciával szembeni bizalmatlanság és a lehetséges ártalmakkal kapcsolatos aggodalmak elharapóznak" - mondta Dan Stein, a Voice-Swap nevű, mesterséges intelligenciával kapcsolatos hangok licencelésével foglalkozó vállalat vezetője.

"Akár Scarlett Johansson hangját, akár egy szinkronszínész hangját használta az OpenAI az új Sky hangjának kiképzéséhez, tény, hogy a színésznő megtagadta az engedélyt, és ettől függetlenül a személyazonosságát kihasználták".

"Veszélyes precedenst teremt a szerzői jogokkal és a hozzájárulással kapcsolatban, ha a terület legjelentősebb vállalata így viselkedik" - tette hozzá a szakember.

Az OpenAI különböző jogi kihívásokkal küzd azzal kapcsolatban, hogy hogyan használja fel az online elérhető, szerzői jogvédelem alatt álló információkat.

Decemberben a New York Times közölte, hogy pert tervez indítani a vállalat ellen, mivel az állítólag a médiaszervezet által közzétett cikkek "millióit" használta fel a ChatGPT mesterséges intelligenciamodelljének kiképzéséhez.

Arról pedig a Nap Híre is beszámolt, hogy múlt szeptemberben George RR Martin és John Grisham írók is bejelentették, hogy keresetet nyújtanak be, mivel azt állítják, hogy az OpenAI megsértette a szerzői jogaikat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés