Hirdetés

Perre megy a Trónok harca írója, végleg elege lett ChatGPT-ből

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Olyan szerzők, mint John Grisham és George R.R. Martin pert indítottak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggályaik miatt.

Egy New York-i szövetségi bíró a héten tartja az első meghallgatást a mesterséges intelligencia által felvetett szerzői jogi aggályokról. Az ügyet világszerte nagy figyelem kíséri. Az OpenAI-t olyan ismert szerzők perelték be, mint David Baldacci, Jonathan Franzen, John Grisham, George R. R. Martin és Jodi Picoult, mert állítólag visszaéltek a munkáikkal a népszerű ChatGPT chatbot képzése során.

Az Írók Céhe szeptemberben nyújtotta be a szerzők nevében a csoportos keresetet, amelyben az OpenAI-t azzal vádolják, hogy az engedélyük nélkül másolt szépirodalmi műveket.

A keresetben azt állítják az alperesek, hogy a felperesek a szerzői jogvédelem alatt álló műveiket betáplálták az algoritmusokba, amelyeket arra terveztek, hogy valóságosnak tűnő, emberi szöveges válaszokat adjanak a felhasználók kéréseire és kérdéseire - írja az ABC News.

A lap szerint az OpenAI azzal érvelt, hogy a ChatGPT az interneten talált anyagokkal dolgozik és a szerzői jog alapján ez tisztességes használatnak minősül, ezzel azonban a szerzők nem értenek egyet és szerintük a cégnek licencdíjat kellene fizetnie.

A perben az alperesek kiemelték, hogy egyre jobban aggódnak a mesterséges intellogencia miatt. Mint ismert, a nemrégiben véget ért, több hónapos színészsztrájk egyik fő követelése is a mesterséges intelligencia használatát érintette.

Ez az ügy csupán kezdete annak a harcnak, amelyet azért folytatunk, hogy megvédjük a szerzőket az OpenAI és más generatív mesterséges intelligencia által elkövetett lopásoktól

- jelentette ki az Írók Céhének elnöke, Maya Shanbhag Lang. Közben az OpenAI szóvivője azt közölte, továbbra is abban bíznak, hogy a technológiájuk egyszer hasznosnak bizonyul majd az írók számára is.

A kreatív szakemberek világszerte a ChatGPT-t használják alkotói folyamatuk részeként. Tiszteletben tartjuk az írók és szerzők jogait, és úgy gondoljuk, hogy az AI-technológiából nekik is hasznot kell húzniuk. A világ számos alkotójával tartjuk a kapcsolatot, köztük az Írók Céhével is és együttműködve dolgozunk azon, hogy megértsük és megvitassuk az AI-vel kapcsolatos aggályaikat

- hangsúlyozta a szóvivő. A felperesek a kereset szerint minden egyes megsértett mű után 150 000 dollárig terjedő törvényes kártérítés megítélését kérték.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés