Hirdetés

Saját minisztere nem volt hajlandó Netanjahuval közösen kiállni a sajtó elé

 portré

Az izraeli miniszterelnök szombaton tartott sajtótájékoztatót – egyedül, mivel bár azt szerette volna, ha Yoav Gallant védelmi miniszterrel közösen állnak ki, a miniszter inkább külön állt ki a nyilvánosság elé.

Közel két hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata  van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

Az izraeli-Hamász tűzszünet összeomlását követő tájékoztatóra Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egyedül állt ki, bár saját bevallása szerint azt "javasolta" védelmi miniszterének, hogy közösen tájékoztassák a nyilvánosságot, ettől Yoav Gallant elzárkózott.

Netanjahut megkérdezték többek között a Hamásszal kötött tűzszünet összeomlásáról, az Izraelre a gázai civilek érdekében nehezedő nyomásról. Előbbiről azt mondta: "A Hamász megszegte a megállapodást. Azt mondtam, hogy ha ezt megteszik, akkor újrakezdjük a háborút, és ez meg is történt."

"Van nemzetközi nyomás" - ismerte el, de hozzátette: "Végső soron mi hozzuk meg a döntéseket - és a mi végleges döntésünk az, hogy elpusztítjuk a Hamászt, kiszabadítjuk a túszainkat, és biztosítjuk, hogy véget érjen a terroristák uralma Gáza felett."

Hol volt a miniszter?

Hivatkozás másolása

Arra a kérdésre, hogy ő és Yoav Gallant védelmi miniszter miért tartottak külön sajtótájékoztatót néhány perces különbséggel, Netanjahu így válaszolt: "Ma este azt javasoltam a védelmi miniszternek, hogy tartsunk közös sajtótájékoztatót. Ő úgy döntött, ahogyan döntött. De fontos, hogy a nyilvánosság halljon minket" - mondta, és hozzátette, hogy ők ketten és az izraeli vezetés többi tagja "együtt dolgoznak" a háború céljainak elérésén.

Netanjahu felelőssége

Hivatkozás másolása

Egy riporter felvetette, hogy Netanjahu az elmúlt években elszalasztotta a lehetőséget, hogy egy meglepetésszerű támadással likvidálja a Hamász vezetését. Erre ő így válaszolt: "Nem fogok felelőtlenül cselekedni, és nem fogom felfedni a teljes képet, amelyet bemutattak nekem, és az ajánlások körét, amelyeket a biztonsági intézményektől kaptam. Amikor lehetőségünk volt rá, a Hamász és más terrorcsoportok számos vezetőjét likvidáltuk, és ezt a küldetést most is be fogjuk teljesíteni."

Ezután megkérdezték tőle, hogy a háború után lemond-e, tekintettel arra, hogy a legutóbbi felmérések szerint népszerűtlen. Netanjahu válaszol: "Nem foglalkozom felmérésekkel. Izrael polgáraitól kaptam megbízást, hogy vezessem Izrael Államot... Ha napi felmérések alapján dolgoznánk, egy napig sem lennék itt."

Izraeli és amerikai célok

Hivatkozás másolása

Netanjahu megköszönte az Egyesült Államoknak Izrael támogatását és azt mondta, Washington támogatja az izraeli háborús célok egy részét, "kettőt biztosan" - ez nyilvánvaló utalás az izraeli és az amerikai kormány közötti nyilvános nézeteltérésekre a Gázai övezet háború utáni sorsát illetően. Az övezetet az Egyesült Államok egy "újjáélesztett" Palesztin Hatóság kezébe adná.

"Vannak nézetkülönbségek mindezen célok elérésének módját illetően" - ismerte el Netanjahu, de szerinte a két szövetségesnek nagyjából sikerült túllépnie ezeken. Azt is elismeri, hogy "a humanitárius kérdésekben" vannak nézeteltérések. Viszont leszögezte: "Végső soron ez a mi háborúnk. Végső soron nekünk kell meghoznunk a döntéseket. Végső soron mi hozzuk meg a döntéseket. Megpróbáljuk és gyakran sikerül is meggyőznünk amerikai barátainkat. Remélem és hiszem, hogy ez a jövőben is így lesz".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés