Hirdetés

Kabarészínpadról az olimpiára? A sport, amire sokan ferde szemmel néznek

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A rúdtáncosok úgy érzik, hogy hamarosan ők is reflektorfénybe kerülhetnek, bár ez a sportág szellemiségének elvesztésével járhat.

A rúdtáncot a Nemzetközi Sportági Szövetség (GAISF) 2017-ben ismerte el hivatalosan is sportágként, miután az eddig inkább csak a hobbitornászok terepe volt - ráadásul sokan negatívan ítélték meg, miután kizárólag a sztriptíztáncosokra asszociáltak. A sportként űzött rúdtánc azonban már nem azt jelenti, mint korábban

- írja a Reuters

A közösség nagyon színes: a Párizs központjában található The Wild Pole stúdióban magas sarkú cipőben járó táncosnők is gyakorolnak a testmozgást kereső nők mellett. 

"Kár, hogy valaki el akarja választani a sportág eredetét és magát a sportot. Mert ha ez most már sport, az azért van, mert kabarétáncosok voltak az elsők, akik rúdtáncórákat adtak" - mondta a Reutersnek Elodie Katze, a Wild Pole Studio társalapítója.

Világszerte vannak rúdtáncversenyek, de a Francia Táncszövetség elnöke, Charles Ferreira szerint időbe telik, amíg a sportág olimpiai versenyszámmá válik.

"Talán mondjuk 10 év múlva. Ahhoz, hogy ez működjön, szükség van a közösségi média jelenlétére, el kell érnie a fiatal közönséget" - mondta a Reutersnek.

"Ez egy nagyon nagy fizikai erőt igénylő sport. Vannak olyan trükkök, amelyeknek a megtanulása nekem három évembe telt, mert még nem volt meg hozzá az erőm" - mondta Clara Pauchet, a bretagne-i Lannionban élő rúdtáncoktató.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés