Hirdetés

Miért olyan különlegesek a párizsi olimpia érmei?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Vajon belefér az Eiffel-torony a tenyérnyi érmekbe? A válasz az, hogy természetesen nem, de van némi csavar a történetben.

Az idei párizsi olimpián az érmeket nemcsak az Eiffel-torony ihlette, hanem szó szerint bennük van a torony: az érmek ugyanis a 19. századi nevezetesség egy-egy eredeti darabját tartalmazzák. A játékok szervezői csütörtökön mutatták be a terveket, és elmondták, hogy a korábbi felújítások során az építményről eltávolított vasdarabokat újra felhasználták a hatszögletű érmek középpontjának elkészítéséhez. Hozzátették, hogy ezzel a lépéssel a sikeres sportolók "Párizs történelmének valódi darabjait" vihetik haza - írja a CNN

A tervezést a francia Chaumet ékszerészcég felügyelte, amelynek anyavállalata, az LVMH tavaly nyáron szponzori szerződést kötött a Párizs 2024-gyel. A 2004-es athéni játékok óta készült összes tervhez hasonlóan az olimpiai érem hátlapján a győzelem görög istennőjének, Nikének a képe látható. A paralimpiai érmet eközben az Eiffel-torony grafikus ábrázolása díszíti, mintha alulról néznék azt.

A sajtóközlemény szerint "bizonyos fémelemeket" a 20. századi felújítási munkálatok során távolítottak el a műemlékből, és "azóta gondosan megőrizték" őket. Az Eiffel-torony jellegzetes sötétbarna festékét letisztították, a darabokat hatszögletűre vágták, majd a Párizs 2024 dombornyomott logójával látták el.

A vasdarabokat "karmos" foglalat tartja a helyén, amely általában a drágakövek ékszerekhez való rögzítésére szolgáló technika. A CNN-nek a Chaumet párizsi műtermében a luxusház kreatív igazgatója, Clémentine Massonnat-Schaller elmondta, hogy a tervezés célja az volt, hogy a hatszögletű középső darabot "kiemelje, mint egy drágakövet".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés